Recept - Predjelo, Glavno jelo

Krostata s krumpirom i gorgonzolom

Krostata s krumpirom i gorgonzolom vrlo je ukusna rustikalna pita. Poslužite je toplu uz salatu za ručak ili večeru, a možete je ponijeti i hladnu na posao kao užinu.

Sastojci

Za tijesto
  • 370 g
    brašna
  • 1 žličica
    soli
  • 150 g
    Dukat maslaca
  • 2
    jaja
Za nadjev
  • 500 g
    krumpira
  • Po ukusu
    sol i papar
  • Malo
    maslinovog ulja
  • 150 g
    Galbani gorgonzole cremoso
  • 100 g
    ribanog sira Galbani grana padano
  • 5 - 6
    sušenih rajčica iz ulja
  • 5 - 6 grančica
    majčine dušice

  • Za tijesto:
    U zdjeli izmiješajte brašno i sol.
    Dodajte maslac narezan na listiće pa ga prstima utrljajte u brašno kako biste dobili mrvičastu smjesu.
    Dodajte dva jaja i zamijesite prhko tijesto.
    Tijesto prebacite na list papira za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 32 cm.
    Uz pomoć papira na kojem ste ga razvaljali prebacite tijesto u okrugli kalup za pite promjera 26 cm.
    Prstima ga nježno utisnite u kalup, a tijesto koje vam prelazi rubove kalupa nožem odrežite, ponovno razvaljajte i narežite na tanke trake kojima ćete prekriti nadjev.

  • Za nadjev:
    Krumpire ogulite i narežite na kockice pa ih stavite kuhati u posoljenu vodu.
    Kuhajte ih dok potpuno ne omekšaju pa ocijedite i zgnječite gnječilicom u pire.
    Začinite krumpir solju, paprom i s malo maslinovog ulja po ukusu.
    Rasporedite ovako pripremljeni krumpir na tijesto u kalupu.
    Gorgonzolu narežite na manje komade pa je rasporedite po krumpiru.
    Sve obilato posipajte ribanim sirom grana padano, dodajte sušene rajčice i grančice majčine dušice.
    Po vrhu složite trake tijesta koje su vam preostale i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 35 minuta.
    Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, a zatim narežite i poslužite.