Recept - Predjelo, Glavno jelo

Krem juha od mrkve i đumbira

Mrkva i đumbir odlična su kombinacija. Đumbir svojim oštrim okusom naglašava slatku aromu mrkve i upravo zbog toga ovaj par često nalazimo u receptima. I ova kremasta juha od mrkve s đumbirom će vam probuditi sva osjetila.

Sastojci

  • 500 g
    mrkve
  • 2 cm
    korijena đumbira
  • 1glavica
    luka
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • 1 l
    temeljca (pilećeg ili povrtnog)
  • 1/2 žličice
    soli
  • Malo
    papra
  • 100 g
    Dukat Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • Malo
    sezama ili sjemenki po želji za serviranje

  • Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće.

  • Đumbir ogulite i naribajte, a luk nasjeckajte.

  • U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte luk. Kada luk omekša dodajte mrkvu i đumbir i nastavite pirjati nekoliko minuta.

  • Nakon toga prelijte sve pilećim temeljcem, začinite solju i paprom, smanjite vatru i kuhajte dok mrkva potpuno ne omekša.

  • Kada mrkva omekša usitnite sve u gustu juhu pomoću štapnog miksera.

  • Dodajte vrhnje za kuhanje, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri samo do točke vrenja.

  • Maknite juhu s vatre i odmah je poslužite posipanu sezamom ili drugim sjemenkama po želji.