Recept - Predjelo, Glavno jelo

Krem juha od cvjetače s Dimsijem

Ova baršunasta juha idealna je za hladnije dane. Bogata je i ukusna, a zahvaljujući dodatku Dimsija, ima i neodoljivu aromu dima.

Sastojci

  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • 1 glavica
    luka, nasjeckana
  • 1 režanj
    češnjaka, nasjeckan
  • 400 g
    krumpira, narezanih na kockice
  • 1 kg
    cvjetače, narezane na cvjetiće
  • 1,5 l
    povrtnog temeljca
  • 50 ml
    Dukat mlijeka
  • 150 g
    sira President Dimsi, naribanog
  • Po ukusu
    sol i papar

  • U loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac. Kad se maslac otopi, dodajte luk i lagano pržite dok luk potpuno ne omekša.

  • Zatim dodajte češnjak i krumpir te nastavite pržiti 2 minute neprestano miješajući.

  • Dodajte cvjetaču, prelijte sve temeljcem, smanjite vatru i kuhajte dok povrće potpuno ne omekša, oko 40 minuta.

  • Kad je povrće kuhano, usitnite ga štapnim mikserom u glatku krem juhu.

  • Dodajte malo mlijeka i doradite okus solju, paprom i muškatnim oraščićem.

  • Maknite lonac s vatre i umiješajte naribani sir. Dobro sve promiješajte kako bi se sir otopio.

  • Juhu razdijelite u zdjelice i odmah poslužite.