Recept - Predjelo, Glavno jelo

Krem juha od batata

Baršunasta, a lagana - ova je juha pravi uvod u prve jesenske dane.

Sastojci

  • 2
    manje mrkve, oko 100 g
  • 1
    glavica luka
  • 1 režanj
    češnjaka
  • Komadić od 1 cm
    svježeg đumbira
  • 1 kg
    batata
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 l
    povrtnog temeljca
  • 1 žličica
    soli
  • 200 ml
    Brzo & Fino laganog vrhnja za kuhanje
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
Za posluživanje
  • Malo
    balzamskog octa
  • Po želji
    sjemenke buče i sezama

  • Mrkve operite, ogulite i narežite na manje kockice.

  • Luk ogulite i također narežite na kockice.

  • Češnjak nasjeckajte, a đumbir ogulite i naribajte.

  • Batat ogulite, operite i narežite na manje komade.

  • U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite mrkvu i luk dok potpuno ne omekšaju.

  • Omekšanoj mrkvi i luku dodajte češnjak i đumbir, dobro sve promiješajte i nastavite pržiti još 2 – 3 minute ili dok češnjak ne zamiriše.

  • Dodajte narezani batat, dobro promiješajte pa sve prelijte povrtnim temeljcem.

  • Začinite solju, smanjite vatru i pustite da se sve lagano krčka dvadesetak minuta ili dok batat potpuno ne omekša.

  • Maknite s vatre pa štapnim mikserom usitnite u glatku juhu.

  • Umiješajte vrhnje za kuhanje, začinite paprom i dodajte još soli ako je potrebno.

  • Vratite na laganu vatru i kratko prokuhajte, samo do točke vrenja.

  • Maknite s vatre i odmah razdijelite u tanjure.

  • U svaki tanjur kapnite malo balzamskog octa i dodajte sjemenke pa poslužite.