Grand Oval Delikates sir odlično se sljubljuje s voćem, posebno s kruškama. Upravo tako smo ga sparili u ovoj ukusnoj kombinaciji. Sir smo dodali hrskavim krekerima, a kruške ukuhali u pikantni chutney.

Sastojci

Za krekere
  • 200 g
    glatkog brašna
  • 1/2 žličice
    soli
  • 1/2 žličice
    svježe mljevenog papra
  • 200g
    Grand Oval Delikates sira, fino naribanog
  • 125 g
    Dukat maslaca
Za chutney
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 1 glavica
    ljubičastog luka, nasjeckana
  • 500 g
    krušaka, narezanih na kockice
  • 20 g
    grožđica
  • 80 g
    smeđeg šećera
  • 120 ml
    jabučnog octa
  • 2-3
    peperončina
  • 1 žličica
    kumina u prahu
  • 1žličica
    cimet u prahu
  • 1/2 žličice
    đumbira u prahu
  • 1
    zvjezdasti anis
  • 1/2 žličice
    soli
  • 200 - 300 ml
    vode

  • Za krekere:
    U zdjeli pomiješajte brašno, sol i svježe mljeveni papar.
    Dodajte naribani sir pa još jednom sve dobro promiješajte.
    Na kraju dodajte maslac narezan na listiće pa ga prstima utrljajte u mješavinu brašna i sira kako bi dobili mrvičastu smjesu.
    Prebacite smjesu na radnu plohu pa rukama umijesite glatko tijesto.
    Tijesto formirajte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjak na sat vremena.
    Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte između dva lista papira za pečenje.
    Razvaljano tijesto narežite na krekere pravokutnog oblika ili kako želite.
    Složite krekere na lim obložen papirom za pečenje, nabodite ih čačkalicom kako se u pečenju ne bi napuhali pa u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite 15 minuta ili dok se lagano ne zarumene.
    Pečene krekere izvadite na rešetku i ostavite da se ohlade.

  • Za chutney od krušaka:
    U loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite narezani luk. Luk pržite dok se ne karamelizira i omekša, 3 – 4 minute.
    Dodajte nasjeckani češnjak i kruške, sve dobro promiješajte i nastavite pržiti još 2 – 3 minute.
    Dodajte smeđi šećer, jabučni ocat, peperončine, kumin, cimet, đumbir, zvjezdasti anis i sol.
    Dobro sve promiješajte, smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka oko 40 minuta ili dok ne postane konzistencije džema. Tijekom kuhanja povremeno sve promiješajte i po potrebi podlijevate vodom kako ne bi zagorjelo.
    Kuhani chutney prebacite u steriliziranu teglicu, zatvorite ga i ostavite da se hladi. Ohlađeni čuvajte na suhom i tamnom mjestu do mjesec dana.
    Poslužite ga uz krekere, plate s narescima ili mesna jela s roštilja.