Veljača je mjesec ljubavi, karnevala i prženih slastica. Diljem svijeta na pokladni utorak u ulju se prže razna tijesta, a nama su i dalje najdraže dobre stare krafne. Ovaj smo ih put pripremili s laganom kremom od sira koja ih je transformirala u neočekivano osvježavajući desert.

Sastojci

Za krafne
  • 500 g
    glatkog brašna T 550
  • 1 vrećica
    instant kvasca
  • 1
    jaje
  • 3
    žumanjka
  • 250 ml
    Dukat mlijeka
  • 60 g
    šećera
  • 60 g
    Dukat maslaca
  • Prostohvat
    soli
  • Puno
    suncokretova ulja za prženje
Za nadjev
  • 250 g
    President svježeg krem sira
  • 60 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 50 g
    šećera u prahu
  • 1
    mahuna vanilije, ostrugana

  • Važno je da sve namirnice budu na sobnoj temperaturi pa ih izvadite iz hladnjaka najmanje jedan sat prije početka pripreme.

  • U zdjelu za miješanje prosijajte brašno pa mu dodajte kvasac i dobro promiješajte.

  • U sredini brašna napravite udubinu pa dodajte jaje i žumanjke, mlijeko, šećer, maslac i prstohvat soli.

  • Sve dobro promiješajte i počnite mijesiti. Ovo možete raditi na tradicionalan način, tako da tijesto dugo tučete drvenom kuhačom, ili možete sve umijesiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Važno je da tijesto jako dobro umijesite kako bi postalo glatko, sjajno i podatno.

  • Umiješeno tijesto premažite s malo ulja, stavite ga u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže.

  • Tijesto se može dizati i do dva sata jer je masno i teško pa je važno da ga povremeno pogledate, a kada se udvostruči, dizanje je gotovo.

  • Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom.

  • Premijesite ga pa razvaljajte u pravokutnik debljine 1 cm.

  • Pomoću modlice za krafne (ili čaše) izrezujte krugove promjera 7 cm.

  • Ovako izrezane krafne malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još sat vremena.

  • Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak s izrezivanjem.

  • U velikom i širokom loncu zagrijte puno suncokretova ulja pa u njemu pržite krafne. Svaku pržite 2 – 3 minute sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 krafne istovremeno.

  • Pečene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.

  • U zdjeli pomiješajte President svježi krem sir, vrhnje za šlag, šećer u prahu i vaniliu i sve miješajte mikserom dok ne dobijete čvrstu kremu.

  • Kremu prebacite u vrećicu za ukrašavanje s dugim i uskim nastavkom pa nadjenite ohlađene krafne i poželji pospite šećerom u prahu.