Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Klasična francuska juha od luka

Kultna juha od luka još je jedan od vrhunskih klasika francuske kuhinje. Divne teksture, kremasta, ali i hrskava, okusima bogata i moćna ova je juha tako zasitna da nam može poslužiti i kao glavno jelo.

Sastojci

  • 600 g
    luka
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • grančica
    timijana
  • list
    lovora
  • 2 češnja
    češnjaka
  • 1 žlica
    brašna
  • po želji
    sol i papar
  • 150 ml
    bijelog vina
  • 1 l
    goveđeg temeljca
  • nekoliko
    kriški bageta
  • 150 g
    President ementalera

  • U većoj posudi otopite Dukat maslac, dodajte vrlo tanko narezani luk i na umjerenoj vatri pržite dok luk ne omekša i lagano se karamelizira, oko 20 minuta. Kada luk dobije lijepu zlatnosmeđu boju dodajte jedan nasjeckani češanj češnjaka i grančicu timijana pa ulijte vino, dobro promiješajte i kuhajte još 5 minuta. Kada alkohol ishlapi dodajte brašno, promiješajte i nakon minutu-dvije dodajte goveđi temeljac, lovorov list, sol i svježe mljeveni papar. Kuhajte juhu još 20-ak minuta.

  • Dok se juha kuha, zagrijte pećnicu na 200 °C. Baget narežite na kriške, svaku namažite Dukat maslacem s obje stane i stavite u pećnicu. Pecite dok kruh ne dobije lijepu boju i postane hrskav. Izvadite iz pećnice i natrljajte češnjakom s obje strane.

  • Juhu rasporedite u vatrostalne zdjelice, na vrh stavite tostirani kruh i pospite naribanim President ementalerom.

  • Stavite juhu u pećnicu i pecite kratko na grill programu, dok se sir ne rastopi.

  • Odmah poslužite.