Recept - Predjelo

Kiflice s kajmakom

Mladi kajmak svojom nježnom i kremastom teksturom odlično nadopunjuje razna jela, od mesa s roštilja do umaka i namaza. No u ovom se receptu našao u pomalo neočekivanoj ulozi - njime smo nadjenuli kiflice. Osim toga, malo smo kajmaka dodali i u tijesto, zbog čega su postale neodoljivo mekane i ukusne.

Sastojci

Za tijesto
  • 400 g
    brašna za dizana tijesta
  • 1 žličica
    soli
  • 1 žlica
    šećera
  • 1 vrećica
    instant suhog kvasca
  • 300 ml
    Dukat mlijeka
  • 30 g
    President mladog kajmaka
Za nadjev i premazivanje
  • 100 g
    President mladog kajmaka
  • 1
    žumanjak
  • 2 žlice
    Dukat mlijeka
  • Po želji
    sezam ili druge sjemenke

  • U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno sa soli i šećerom, a zatim umiješajte i suhi kvasac.
    Dodajte mlijeko pa uz pomoć nastavka za tijesto umijesite glatko tijesto. Ako nemate samostojeći mikser, tijesto možete zamijesiti i ručno.

  • Kad se tijesto poveže u glatku i kompaktnu smjesu, dodajte kajmak i nastavite mijesiti još desetak minuta ili dok se ne počne odvajati od stijenki zdjele.

  • Prebacite tijesto na radnu površinu, oblikujte ga u kuglu, prebacite u čistu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, oko sat vremena.

  • Udvostručeno tijesto ponovno prebacite na radnu površinu, kratko ga premijesite pa podijelite na dva jednaka dijela.

  • Svaki dio razvaljajte valjkom za tijesto na tanki krug promjera oko 30 cm.

  • Oštrim nožem krug razrežite na 8 jednakih trokuta.

  • Svaki nadjenite žličicom kajmaka pa zarolajte u kiflicu.

  • Ponovite isti postupak i s drugim komadom tijesta.

  • Kiflice složite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite da se dižu još tridesetak minuta.

  • Dok se kiflice podižu, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva uz ventilaciju.

  • Pripremite i premaz za kiflice tako da u zdjelici dobro umutite žumanjak i mlijeko.

  • Podignute kiflice premažite umućenim žumanjkom s mlijekom, posipajte ih sezamom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta ili dok se lijepo ne zarumene.

  • Pečene izvadite na rešetku i ostavite da se malo ohlade.