Recept - Predjelo, Glavno jelo

Khachapuri

Khachapuri je tradicionalno gruzijsko jelo od dizanog tijesta nadjevenog sirom, često nazivan gruzijskom pizzom. Kao i svaki tradicionalni recept, i ovaj ima mnoge inačice, ali sir je uvijek neizostavan sastojak – naš Podravec savršeno se uklopio.

Sastojci

Za tijesto
  • 330 g
    namjenskog brašna za dizana tijesta
  • 1 žličica
    šećera
  • 1 žličica
    soli
  • 2 žličice
    suhog instant-kvasca
  • 200 ml
    Dukat mlijeka
  • 45 g
    Dukat maslaca, omekšalog
Za nadjev
  • 250 g
    President Podravca, naribano
  • 125 g
    President Salakisa
  • 125 g
    President krem sira
  • 1 žlica
    sjeckanog peršina
  • 1/2 žlice
    sjeckanog vlasca
  • 1/2 žličice
    soli
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
  • 1
    jaje
Dodatno
  • 4
    jaja
  • 4 žličice
    Dukat maslaca

  • Za tijesto:
    U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte suhi kvasac te sve još jednom pomiješajte.
    Napravite udubinu u sredini brašna pa u nju dodajte mlijeko i maslac.
    Mijesite sve mikserom, nastavkom za tijesto, dok se sastojci ne povežu u glatko i podatno tijesto.
    Prebacite tijesto na radnu plohu, premijesite ga ručno i oblikujte u kuglu.
    Kuglu tijesta prebacite u čistu zdjelu, premažite je s malo ulja, prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko sat vremena.

  • Za nadjev:
    Dok se tijesto podiže, pripremite nadjev.
    U zdjeli pomiješajte naribani Podravec, Salakis i svježi krem sir. Dodajte peršin, vlasac, sol, papar i jaje.
    Dobro izmiješajte da se sve sjedini.

  • Slaganje khachapurija:
    Udvostručeno tijesto premijesite i podijelite na četiri jednaka dijela.
    Svaki dio razvaljajte valjkom za tijesto i oblikujte u oval.
    Na sredinu ovala rasporedite nadjev od sira, pa preklopite rubove tijesta preko nadjeva kako bi napravili viši brid. Prekrijte oblikovane i nadjevene khachapurije krpom ili prozirnom folijom i ostavite ih na toplom još 20 minuta kako bi se podigli, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
    Podignute pecite 15 – 20 minuta da uhvate malo boje.
    Izvadite ih iz pećnice pa na sredini svakoga žlicom napravite udubinu te u nju razbijte po jedno jaje.
    Jaja malo posolite i dodajte po žličicu maslaca.
    Ovako pripremljene pecite u pećnici još 10 – 15 minuta, ovisno o tome koliko pečeno jaje želite.
    Khachapurije poslužite dok su još vrući. Možete ih jesti tako da trgate manje komade tijesta i umačete ih u otopljeni sir i jaje.