Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Juha od batata

Iako još uvijek novija namirnica u većini kuhinja, batat nudi bezbroj mogućnosti, a kremasta gusta juha s Brzo & Fino kiselim vrhnjem  jedna je od njih.

Sastojci

  • 800 g
    batata
  • 1 žlica
    svinjske masti (ili druge masnoće)
  • 1
    veća glavica luka
  • 3-4
    veća češnja češnjaka
  • malo
    soli
  • malo
    papra
  • 1 žličica
    šećera
  • 1 l
    vode (ili pilećeg temeljca)
  • 1
    Brzo & Fino kiselo vrhnje

  • Pećnicu zagrijte na 200 °C.

  • Češnjeve češnjaka u ljusci zamotajte u foliju tako da dobijete maleni paketić zatvoren sa svih strana i stavite u zagrijanu pećnicu na 30-40 minuta (ovisno o veličini češnjeva).

  • Nasjeckate luk na tanke trakice i pirjajte ga na svinjskoj masti (ili ulju). Dodajte malo soli i žličicu šećera pa na srednje jakoj vatri karamelizirajte oko 20-ak minuta.

  • Batat ogulite i narežite na kockice pa dodajte luku kada je omekšao. Promiješajte luk i batat pa prelijte s litrom vode ili temeljca i kuhajte.

  • Kada je batat u potpunosti kuhan, češnjak koji je također u potpunosti omekanio unutar ljuske istisnite u lonac i kuhajte još 1 do 2 minute.

  • Zatim, štapnim mikserom izmiksajte sve sastojke u loncu.

  • Probajte i začinite solju i paprom prema potrebi.

  • Servirajte juhu uz dodatak Brzo & Fino kiselog vrhnja, a za ljubitelje ljutog predlažem da dodate chilli prah ili harrisu (mješavinu sjevernoafričkih začina).

Recept: My Cookstagram