Recept - Desert

Japanska torta od sira

Ova torta od sira drugačija je od svih koje ste do sada isprobali. Ona je pjenasta i nježna poput najfinijeg soufflea i podjednako toliko ukusna.

Sastojci

Za tortu
  • 250 g
    Dukatele
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 140 g
    šećera
  • 100 ml
    Dukat mlijeka
  • 60 g
    brašna
  • 20 g
    gustina
  • 6
    jaja
  • 1/2
    limuna (sok)
  • Prostohvat
    soli
Za posluživanje
  • 100 g
    zaleđenog šumskog voća
  • 2 žlice
    šećera
  • 1 žličica
    vanilin šećera
  • 1 žlica
    ruma

  • Maslac i Dukatelu ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju.

  • Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.

  • Bjelanjke tucite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok se ne formira čvrst snijeg.

  • U posudu stavite sir i maslac i kremasto ih izmiksajte na najmanjoj brzini.

  • Dodajte limunov sok i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.

  • Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i gustin pa i njih umiješajte u smjesu od sira.

  • Kuhačom ili lopaticom nježno umiješajte bjelanjke u smjesu od sira.

  • Kalup za tortu s odvojivim rubom (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje (i dno i rubove) s unutrašnje strane, a s vanjske strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup isipajte smjesu.

  • Pećnicu zagrijte 150 stupnjeva i zagrijte 1,5 l vode do vrenja.

  • Kalup stavite u veliki lim za pečenje, pa sve zajedno u pećnicu, a potom u lim natočite kipuću vodu do polovice kalupa.

  • Pecite 60 minuta i ne otvarajte pećnicu prije kako torta ne pala.

  • Pečenu tortu odmah izvadite iz pećnice, pažljivo odmotajte foliju, odvojite kalup i maknite papir za pečenje.

  • Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz preljev od šumskog voća koji ćete napraviti tako da sve sastojke kratko ukuhate i ohladite.