Hasselback krumpiri potječu iz Švedske, a svoje su ime dobili upravo po restoranu Hasselbacken iz Stockholma, u kojem su prvi put posluženi. 

Sastojci

  • 4
    krumpira srednje veličine (s korom ili oguljenih)
  • 100g
    pancete ili domaće dimljene slanine
  • 150g
    Sirelinog Domaćeg sira (klasičnog ili dimljenog)
  • 50g
    maslaca
  • po želji
    soli, papra, začinskog bilja, svježe mljevenog suhog chillija
  • malo
    maslinovog ulja

Radi se o nadjevenim krumpirima koje krasi hrskava, zlatno pečena korica i izuzetno mekan i sočan unutarnji dio. U Švedskoj se tradicionalno nadjevaju maslacem i krušnim mrvicama te se služe uz pečenu piletinu, a vi ih nadjenite pancetom i domaćim kuhanim sirom i služite uz što god poželite.  

  • Operite i dobro iščetkajte krumpire (ako ćete ih koristiti s korom i ako nisu kemijski tretirani) pa ih posušite kuhinjskim papirom. Ili ih operite i ogulite.

  • Zarežite svaki krumpir na tanje ploškice, ali ne do kraja. Narežite pancetu i sir.Između svake zarezane ploškice u krumpiru ubacite malo maslaca i nakon toga utisnite ploškicu pancete. Tako pripremljeni krumpir stavite u posudu za pečenje koju ste pošpricali maslinovim uljem. Posolite, popaprite ili dodajte svježe mljeveni čili. I svaki krumpir još malo pošpricajte maslinovim uljem.

  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 50 minuta. Nakon toga izvadite krumpire iz pećnice i pažljivo utisnite ploškice domaćeg kuhanog sira pa začinite svježim začinskim biljem (origano, majčina dušica, bosiljak).  Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta ili dok se sir skroz ne otopi i dobije lijepu boju.

  • Poslužite uz pečeno meso ili uz veliku zdjelu salate.