Recept - Predjelo, Glavno jelo

Gusta povrtna juha s tortellinima i Ribancem

Šarena i gusta povrtna juha prava je okrijepa, a uz dodatak tortellina i Sirela Ribanca postaje i cjeloviti obrok!

Sastojci

  • 1 velika glavica
    luka
  • 1 veća
    mrkva
  • 2 rebra
    celera listaša
  • 2 režnja
    češnjaka
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 100 g
    graška
  • 1 manja
    tikvica, narezana na kolutiće
  • 1 konzerva
    pelata, nerzanih
  • 1/2 žličice
    suhe majčine dušice
  • 1/2 žličice
    suhog bosiljka
  • 500 ml
    povrtnog ili pilećeg temeljca
  • Po ukusu
    sol i svježe mljeveni papar
  • 250 g
    tortellina sa sitom
  • 100 g
    mladog špinata
  • 50 g
    Sirela Ribanca

  • Luk, mrkvu i celer očistite, ogulite i narežite na kockice. Češnjak nasjeckajte.

  • U većem loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu pirjajte narezani luk, mrkvu i celer.

  • Prvo pirjajte 3 – 4 minute na jakoj vatri, zatim je smanjite i nastavite pirjati još 5 minuta ili dok povrće potpuno ne omekša. Po potrebi podlijte sve s malo vode.

  • Kada povrće omekša dodajte mu narezani češnjak i pirjajte još 2 – 3 minute.

  • Nakon toga dodajte grašak, tikvicu i pelate. Začinite sve majčinom dušicom i bosiljkom, dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.

  • Zatim podlijte sve povrtnim temeljcem, začinite solju i paprom pa nastavite kuhati još 10 – 15 minuta.

  • Na kraju dodajte tortelline i nastavite kuhati dok se tjestenina ne skuha.

  • Maknite juhu s vatre, umiješajte mladi špinat i po potrebi doradite okus solju i paprom.

  • Razdijelite juhu u zdjelice, obilato je posipajte s naribanim Ribancem i odmah poslužite.