Gougères su male hrskave okruglice od kuhanog tijesta i sira. Kao i sve ostalo što nam je podarila francuska kuhinja, jako su fine – osobito poslužene još vruće, direktno iz pećnice!

Sastojci

  • 240 ml
    vode
  • 60 g
    Dukat maslaca
  • 1/2 žličice
    soli
  • Prstohvat
    kajenskog papra
  • 140 g
    glatkog brašna
  • 4
    velika jaja
  • 140 g
    President Grand Oval Trapista, naribanog
  • 40 g
    President Ribanca, naribanog

  • U loncu debljeg dna pomiješajte vodu, maslac, sol i kajenski papar. Kuhajte dok se maslac ne otopi i voda ne proključa.

  • Zatim dodajte brašno i energično ga promiješajte pa sve nastavite kuhati nad umjerenom vatrom dok se sastojci ne povežu u tijesto koje se odvaja od stijenki lonca.

  • Lonac maknite s vatre pa tijesto prebacite u zdjelu za miksanje.

  • Tijesto lagano miksajte mikserom nekoliko minuta kako bi se malo ohladilo, a zatim u njega umiješajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog jajeta dobro sve promiješajte pa tek onda dodajte sljedeće jaje.

  • Na kraju u tijesto umiješajte naribani Grand Oval Trapist.

  • Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu pa iz nje istiskujte hrpice na veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Neka hrpice budu oko 4 cm u promjeru i pazite da između svake ostavite nekoliko centimetara razmaka.

  • Na kraju posipajte hrpice ribanim Ribancem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

  • Nakon tih 15 minuta smanjite temperaturu pečenja na 180 i nastavite peći još desetak minuta ili dok hrpice ne postanu rumene.

  • Pečene gougères odmah poslužite.