Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Gnudi – okruglice od Galbani ricotte u umaku od maslaca i kadulje

Gnudi su okruglice od ricotte, klasik toskanske kuhinje. Slični njokima, no njihova je posebnost nježna, kremasta unutrašnjost pa se tope u ustima. 

Sastojci

Gnudi:
  • 250 g
    Galbani ricotte
  • 40 g
    Sirela Ribanc
  • 1
    jaje
  • 1/2
    žličice soli
  • malo
    naribanog muškatnog oraščića
  • malo
    svježe mljevenog papra
  • 30 g
    griza – pšenične krupice
  • 30 g
    oštrog brašna
  • oko 100 g
    griza za posipanje
Umak:
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • 10-15 listova
    svježe kadulje
  • za posipanje
    Sirela Ribanac

Kako bi se to postiglo, potrebno je okruglice napraviti ranije i pustiti ih da prenoće u hladnjaku. Srećom, priprema je jako jednostavna, a čekanje se isplati.

  • U zdjeli pjenjačom pomiješajte Galbani ricottu i Sirela Ribanac, dodajte jaje, posolite i dobro promiješajte. U smjesu dodajte brašno, griz, muškatni oraščić i papar pa sve kratko miješajte, da se sastojci povežu.

  • Žlicom vadite smjesu i rukama oblikujte okruglice te ih odmah uvaljajte u griz. Okruglice odložite u posudu kojoj ste dno obilnije posuli grizom. Kada iskoristite svu smjesu, okruglice pospite preostalim grizom i ostavite u hladnjaku preko noći.

  • U većem loncu zagrijte vodu, kada prokuha posolite pa kuhajte okruglice 3 minute. Gnudi su gotovi kada isplivaju na površinu.

  • Dok se gnudi kuhaju, u tavi zagrijte Dukat maslac, dodajte listove kadulje i kratko ih pržite. Listiće kadulje izvadite, a u tavu stavite skuhane gnude i lagano ih preljevajte maslacem. Dodajte i malo vode u kojoj su se gnudi kuhali, lagano promiješajte i maknite s vatre.

  • Gnude pospite Sirela Ribancem i odmah poslužite s umakom od maslaca i listićima kadulje.