Germknedle nisu rezervirane samo za adventske festivale i skijaške destinacije – donosimo recept uz koji ćete savršeno mekane i ukusne germknedle moći pripremiti kod kuće. Kao i sa svakim dizanim tijestom, s germknedlama ima malo više posla, ali zato je Brzo & Fino umak od vanilije već spreman, potrebno ga je samo podgrijati prije posluživanja!

Sastojci

Za knedle
  • 500 g
    brašna
  • 80 g
    šećera
  • 1 vrećica
    instant suhog kvasca
  • 1 mahuna
    vanilije, ostrugane sjemenke
  • 1
    naranča, ribana korica
  • Prstohvat
    soli
  • 300 ml
    mlakog Dukat mlijeka
  • 1
    jaje
  • 60 g
    Dukat maslaca, sobne temperature
  • 300 g
    pekmeza od šljiva
Za posluživanje
  • 500 g
    Brzo & Fino umaka od vanilije
  • Po ukusu
    mljeveni mak
  • Po ukusu
    šećer u prahu

  • Za knedle:
    U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i kvasac pa dodajte sjemenke vanilije, koricu naranče i prstohvat soli.
    Još jednom sve dobro promiješajte i u sredini mješavine napravite udubinu.
    U udubinu dodajte mlijeko, jaje i maslac pa sve miješajte mikserom, nastavkom za tijesto, dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za stijenke posude.
    Prebacite tijesto na radnu plohu, premijesite ga pa prebacite u čistu posudu, premažite s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.
    Udvostručeno tijesto ponovo premijesite pa ga podijelite na 10 jednakih komada.
    Svaki komad malo rastanjite pa na sredinu stavite po žlicu pekmeza od šljiva.
    Pažljivo zatvorite tijesto oko pekmeza i dlanovima formirajte kugle – knedle.
    Knedle posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pazite da ostavite dovoljno razmaka između svake.
    Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite još pola sata kako bi narasle.
    Nakon pola sata pripremite posudu za kuhanje na pari pa ih kuhajte u njoj, po dvije do tri, oko 25 minuta.
    Ako nemate posudu za kuhanje na pari, knedle možete kuhati desetak minuta u kipućoj vodi.

  • Za posluživanje:
    Dok se knedle kuhaju, zagrijte Dukat Brzo & Fino umak od vanilije.
    Kuhane knedle stavite na desertne tanjure, prelijte ih zagrijanim umakom i posipajte makom i šećerom u prahu.
    Odmah ih poslužite jer su najbolje dok su vruće.
    Ako ne želite sve knedle pripremiti odmah, višak zamrznite nakon što ih oblikujete.