Sastojci

Za tijesto
  • 250 g
    glatkog brašna
  • 50 g
    bijelog šećera
  • 20 g + 1 žlica
    smeđeg šećera
  • Prstohvat
    soli
  • 125 g
    President maslaca, narezanog na kockice
  • 1 - 2 žlice
    ledene vode
Za nadjev
  • 500 g
    breskvi
  • 125 g
    borovnica
  • 50 g
    malina
  • 2 žlice
    šećera
  • 2 žlice
    škrobnog brašna
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije

  • Za nadjev:

    Breskve operite, ogulite i narežite na ploške.

    Borovnice i maline operite.

    Promiješajte pripremljeno voće u zdjeli, dodajte šećer, škrobno brašno i ekstrakt vanilije, još jednom promiješajte i ostavite desetak minuta kako bi se sastojci proželi.

    Ovako pripremljenim voćem nadjenite galette.

  • Za tijesto:

    U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol.

    Dodajte hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno kako biste dobili mrvičastu smjesu.

    Dodajte 1 – 2 žlice ledene vode i brzo sve zamijesite u kompaktno tijesto.

    Tijesto oblikujte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.

    Ohlađeno tijesto stavite na list papira za pečenje pa ga razvaljajte u tanki krug debljine 2 – 3 mm.

    Na sredinu tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od voća i prelijte ga tekućinom koja je ostala na dnu zdjele.
    Sada pažljivo, uz pomoć papira za pečenje, preklopite rubove tijesta preko nadjeva.

    Rubove tijesta posipajte smeđim šećerom pa sve pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva uz ventilaciju, oko 20 minuta ili dok se ne zarumeni.

    Galette izvadite iz pećnice i ostavite na rešetki da se malo ohladi i zatim poslužite.