Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Galette s grožđem i kruškama

Slatko grožđe, posljednje voće ljetne sezone, smjestilo se u galette s kruškama i bademima. Ovu slasnu pitu obavezno poslužite uz sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.

Sastojci

Za tijesto
  • 150 g
    brašna
  • 30 g
    mljevenih badema
  • Prstohvat
    cimeta
  • 1/2 žličice
    soli
  • 2 žlice
    šećera
  • 140 g
    Dukat maslaca
  • 3 žlice
    hladne vode
Za nadjev
  • 2
    manje kruške
  • 100 g
    stolnog grožđa
  • 2 žlice
    smeđeg šećera
  • 1/2 žličice
    cimeta
  • 30 g
    listića badema
  • 1
    žumanjak

  • Sve suhe sastojke kratko izmiješajte u multipraktiku. Ubacite maslac na kockice i sve propulsirajte pa dodajte vodu i povežite tijesto.

  • Tijesto omotajte prianjajućom folijom i ohladite u hladnjaku barem pola sata.

  • Kruške očistite i narežite na tanke kriške, a veće bobe grožđa prepolovite.

  • Tijesto na papiru za pečenje razvaljajte u oblik kruga debljine 3-4 mm, u sredinu posložite kriške kruške i bobe grožđa. Nadjev na rubovima preklopite tijestom pa pospite šećerom i cimetom.

  • Razmućenim žumanjkom premažite rub pite i pospite listićima badema pa pecite 30 minuta na 190 stupnjeva. Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s kuglicom sladoleda ili tučenim slatkim vrhnjem.

    Recept: Ave dulcis