Recept - Predjelo, Glavno jelo

Gözleme sa Salakisom i špinatom

Gözleme su tradicionalne turske pogače punjene nadjevom od špinata i feta sira. Obično se peku na velikim metalnim pločama nad otvorenom vatrom, ali kod kuće ih možemo pripremiti i na tavi. Upravo ih zbog takvog načina pripreme ponekad nazivaju turskim palačinkama.

Sastojci

Za tijesto
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 1 žličica
    suhog instant kvasca
  • 1/2 žličice
    soli
  • 3 ravne žlice
    čvrstog jogurta
  • 150 ml
    mlake vode
  • 2-3 žlice
    maslinova ulja
Za nadjev
  • 250 g
    President Salakisa, grubo narezanog
  • 200 g
    mladog špinata, grubo narezanog
Za serviranje
  • Po želji
    kriške limuna

  • U zdjeli pomiješajte brašno i kvasac. Dodajte sol i još jednom promiješajte.

  • Dodajte jogurt pa počnite mijesiti tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima.

  • Malo po malo dodajte vodu dok mikser radi na najmanjoj brzini.

  • Kad se svi sastojci povežu, povećajte brzinu i nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i podatno. Tijesto istim redoslijedom možete zamijesiti i rukama.

  • Umiješeno tijesto prebacite u čistu posudu, prekrijte ga kuhinjskim ubrusom i ostavite na toplom da se udvostruči (trebat će mu oko 30 minuta).

  • Udvostručeno tijesto prebacite na radnu plohu i podijelite na osam jednakih dijelova.

  • Svaki dio rukama formirajte u kuglu, premažite svaku kuglu maslinovim uljem i ostavite ih tako još dvadesetak minuta.

  • Na dobro pobrašnjenoj radnoj podlozi svaku kuglicu razvaljajte u tanak disk promjera oko 15 cm.

  • Tijesto treba biti dosta tanko, ali pazite da vam ne pukne. Tijesto možete valjati i na pobrašnjenom papiru za pečenje kako biste poslije njime lakše rukovali.

  • Po četiri ovako razvaljana komada tijesta rasporedite pripremljeni špinat i sir.

  • Prekrijte nadjevene komade tijesta preostalim diskovima pa rubove lagano utisnite vilicom kako bi se spojili.

  • Svaku pogaču premažite s malo maslinova ulja.

  • Veliku neprianjajuću tavu zagrijte nad jakom vatrom, potom smanjite vatru i pecite jednu po jednu pogaču.

  • Svaku pogaču pecite po nekoliko minuta sa svake strane dok se ne napuhne i dobije lijepu boju prošaranu tamnim mrljama.

  • Pečene pogače složite na dasku za posluživanje, narežite ih na manje komade i poslužite uz kriške limuna.