Recept - Predjelo

Francuska pita od luka

Ova naizgled skromna pita iznenadit će vas svojim osebujnim okusom. Klasična je to francuska pita s lukom u glavnoj ulozi, koji je laganim pirjanjem na maslacu pretvoren u aromatičan i ukusan nadjev.

Sastojci

Za tijesto
  • 250 g
    brašna
  • 1/2 žličice
    soli
  • 175 g
    Dukat maslaca
  • 2
    žumanjka
Za nadjev
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 1 kg
    crvenog i ljubičastog luka
Za preljev
  • 120 ml
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 2
    jaja
  • 1/2 žličice
    muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice
    soli
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar

  • Za nadjev:

    Luk sitno nasjeckajte, a možete ga i naribati.

    U dubokoj tavi rastopite maslac i maslinovo ulje, dodajte luk pa na laganoj vatri pirjajte pola sata. Luk treba kuhati da omekša, a ne pržiti, znači ne dozvolite mu da se prži i poprimi tamnu boju.

  • Za preljev:

    U zdjelici dobro pomiješajte vrhnje, jaja, muškatni oraščić, sol i papar.

  • Za tijesto:

    U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte hladni maslac narezan na listiće. Vrhovima prstiju maslac utrljajte u brašno dok ne postane mrvičasto.

    Zatim dodajte dva lagano umućena žumanjka i zamijesite prhko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na pola sata.

    Ohlađeno tijesto razvaljajte na pola centimetra pa ga prebacite u duguljasti kvadratni kalup za pitu. Tijesto malo izbodite vilicom, prekrijte papirom za pečenje i sve opteretite suhim grahom.

    Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 minuta pa smanjite temperaturu na 160 i pecite još 15 minuta.
    Gotovo tijesto izvadite iz pećnice pa na njega rasporedite nadjev od luka i sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja.

    Vratite u pećnicu i pecite još 20 – 25 minuta na 180 stupnjeva.

    Pečenu pitu možete poslužiti toplu i hladnu.