VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Predjelo
Francuska pita od luka
Ova naizgled skromna pita iznenadit će vas svojim osebujnim okusom. Klasična je to francuska pita s lukom u glavnoj ulozi, koji je laganim pirjanjem na maslacu pretvoren u aromatičan i ukusan nadjev.
Sastojci
Za tijesto
-
250 g
brašna
-
1/2 žličice
soli
-
175 g
Dukat maslaca
-
2
žumanjka
Za nadjev
-
50 g
Dukat maslaca
-
2 žlice
maslinova ulja
-
1 kg
crvenog i ljubičastog luka
Za preljev
-
120 ml
Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
-
2
jaja
-
1/2 žličice
muškatnog oraščića
-
1/4 žličice
soli
-
Po ukusu
svježe mljeveni papar
-
Za nadjev:
Luk sitno nasjeckajte, a možete ga i naribati.
U dubokoj tavi rastopite maslac i maslinovo ulje, dodajte luk pa na laganoj vatri pirjajte pola sata. Luk treba kuhati da omekša, a ne pržiti, znači ne dozvolite mu da se prži i poprimi tamnu boju.
-
Za preljev:
U zdjelici dobro pomiješajte vrhnje, jaja, muškatni oraščić, sol i papar.
-
Za tijesto:
U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte hladni maslac narezan na listiće. Vrhovima prstiju maslac utrljajte u brašno dok ne postane mrvičasto.
Zatim dodajte dva lagano umućena žumanjka i zamijesite prhko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na pola sata.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pola centimetra pa ga prebacite u duguljasti kvadratni kalup za pitu. Tijesto malo izbodite vilicom, prekrijte papirom za pečenje i sve opteretite suhim grahom.
Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 minuta pa smanjite temperaturu na 160 i pecite još 15 minuta.
Gotovo tijesto izvadite iz pećnice pa na njega rasporedite nadjev od luka i sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja.Vratite u pećnicu i pecite još 20 – 25 minuta na 180 stupnjeva.
Pečenu pitu možete poslužiti toplu i hladnu.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Kolač od rogača s kiselim vrhnjem
Ovaj jednostavni kolač je sve samo ne običan, njegova osnova je rogač – pomalo zaboravljena mediteranska biljka koja mu daje posebnu aromu. Rogač u receptu potpuno zamjenjuje brašno, pa je ova slastica prikladna i za one koji ne konzumiraju gluten.
Saznaj više -
Recept
Torta pasqualina s ricottom, špinatom i jajima
Torta pasqualina je talijanska slana pita koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Hrskavo tijesto nadjeveno je špinatom, ricottom i jajima.
Saznaj više
Iako zahtijeva malo više vremena, iznimno je ukusna i atraktivna, što je čini prekrasnim dodatkom na blagdanskom stolu. -
Recept
Polpete od tune i posnog sira
Ove ukusne polpetice prave su proteinske bombice! Dodajte im prilog po želji i uživajte u cjelovitom obroku.
Saznaj više -
Recept
Rižoto od gljiva s grana padanom
Dobrom rižotu malo tko može odoljeti! Uložite malo pažnje, strpljivog miješanja i polaganog kuhanja pa uživajte u kremastom i ukusnom rezultatu.
Saznaj više