Flapjacks su tradicionalne engleske pločice od zobenih pahuljica, obogaćene orašastim plodovima i sjemenkama. Iako se najčešće pripremaju u slatkoj verziji, jako je ukusna i slana inačica za koju vam donosimo recept. Ovako pripremljene zobene pločice odlične su kao užina, jednostavno ih je ponijeti na izlete i putovanja, a bit će i ukusan dodatak plati s narescima.

Sastojci

  • 65 g
    Dukat maslaca
  • 3 žlice
    sojinog umaka
  • 1 veliki
    poriluk, nasjeckan na kolutiće
  • 1 žlica
    maslinovog ulja
  • 1 žlica
    Dukat maslaca
  • 175 g
    krupnih zobenih pahuljica
  • 100 g
    sitnih zobenih pahuljica
  • 50 g
    glatkog brašna
  • 75 g
    miješanih sjemenki
  • 50 g
    oraha, nasjeckanih
  • 200 g
    President sira za pizzu, dimljenog
  • 3 velika
    jaja
  • Po ukusu
    sol i papar

  • U lončiću pomiješajte maslac i sojin umak pa ih zagrijte nad umjerenom vatrom dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

  • U tavi zagrijte maslinovo ulje i preostalu žlicu maslaca pa na tome prepržite poriluk. Pržite ga desetak minuta dok potpuno ne omekša. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

  • U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, sjemenke, orahe i sir za pizzu. Ako želite, sačuvajte malo sira i sjemenki za posipanje.

  • Ovoj mješavini dodajte umućena jaja, otopljeni maslac sa sojinim umakom i preprženi poriluk. Sve dobro izmiješajte dok se ne pretvori u ljepljivu kompaktnu smjesu.

  • Prebacite smjesu u manji pravokutni kalup za pečenje (približno dimenzija A4 papira) koji ste obložili papirom za pečenje.

  • Smjesu utisnite i poravnajte u kalupu te posipajte sačuvanim sjemenkama i sirom.

  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

  • Pečeno izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi, a zatim narežite na kockice ili prutiće i poslužite.