Recept - Dukat&Blogeri, Glavno jelo

File srnetine u kori od medenjaka

Napekli ste sigurno poveću količinu medenjaka za Božić i dok tražite recept kojim ćete oduševiti ukućane, iskoristite medenjake koji su vam ostali za ovaj tradicionalni recept sjeverozapadne Hrvatske. Srnetinu možete zamijeniti i junećim fileom ili mekšim dijelom buta.

Sastojci

  • 600 g
    srnećeg filea
  • malo
    brašna
  • 30 g
    Dukat maslaca za pečenje
  • 200 ml
    jušnog temeljca
Marinada:
  • 3 žlice
    meda
  • 3 žlice
    ulja
  • 2 naranče
    sok i kora
  • po želji
    ružmarin i majčina dušica
  • 2 režnja
    češnjaka
  • po želji
    sol i papar
Kora:
  • 1
    naranča
  • 50 g
    krušnih mrvica
  • 100 g
    medenjaka
  • 6
    žumanjaka
  • po želji
    soli i papra
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • 0,5 dl
    medice

  • Pripremite marinadu od navedenih sastojaka te u njoj ostavite srneći file preko noći.

  • Za koru od medenjaka istucite žumanjke sa maslacem, dodajte sok naranče, krušne mrvice i medenjake koje ste prethodno smrvili. Ukoliko vam je smjesa presuha, dodajte još soka naranče, a ako je prerijetka, dodajte suhih sastojaka, medenjaka i krušnih mrvica. Smjesu ostavite u hladnjaku pola sata.

  • Za to vrijeme na maslacu prepržite deblje medaljone srnećeg filea nakratko s jedne i druge strane da dobiju lijepu boju. Zatim dodajte procijeđenu marinadu, samo malo da zavrije i izvadite meso. Od marinade napravite umak. Dodajte temeljca i začina po želji te zgusnite brašnom.

  • Smjesu koju ste pripremili za koru, izvadite iz hladnjaka i dodajte medenu rakiju. Ovijte medaljone smjesom i stavite ih u pećnicu na 180°C otprilike 15 minuta, dok kora ne bude pečena.

Recept: Forking Croatia