Recept - Predjelo, Desert

Energetski muffini sa sjemenkama

Užurbana jutra lakša su kad imamo spreman doručak, a energetski muffini sa sjemenkama mogli bi biti pravo rješenje. Pripremite ih navečer, a ujutro ponesite na posao ili uživajte u njima kod kuće – uz čašu mlijeka ili jogurt.  

Sastojci

  • 175 g
    integralnog pirova brašna
  • 50 g
    sitnih zobenih pahuljica
  • 100 g
    kokosova ili smeđeg šećera
  • 2
    žličice cimeta
  • 1 mahuna
    vanilije, ostrugana
  • 1 žličica
    praška za pecivo
  • 1/2 žličice
    sode bikarbone
  • Prostohvat
    soli
  • 1
    jaje
  • 150 ml
    Dukat mlijeka
  • 6 žlica
    kokosova ulja, rastopljenog
  • 50 g
    suhih šljiva
  • 50 g
    oraha
  • 50 g
    lješnjaka
  • 2 žlice
    lanenih sjemenki
  • 2 žlice
    suncokretovih sjemenki
  • 2 žlice
    bučinih sjemenki

  • U zdjeli dobro pomiješajte brašno, zobene pahuljice, šećer, cimet, vaniliju, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

  • U drugoj zdjeli umutite jaje i mlijeko pa im dodajte kokosovo ulje i sve dobro promiješajte.

  • Spojite suhe i mokre sastojke te sve kratko miješajte, tek toliko da se sastojci povežu.

  • Nasjeckajte suhe šljive, lješnjake i orahe pa ih dodajte smjesi zajedno sa sjemenkama.

  • Još jednom promiješajte smjesu kako bi se svi sastojci proželi.

  • Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku napunite do vrha pripremljenom smjesom.

  • Po želji na vrh dodajte još suncokretovih sjemenki.

  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.

  • Pečene muffine izvadite na rešetku da se ohlade, a zatim ih čuvajte u zatvorenoj kutiji do posluživanja.