Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Dulce de leche – kremasti džem od mlijeka

Dulce de leche slastica je iz Južne Amerike čije ime u doslovnom prijevodu znači džem od mlijeka. 

Sastojci

  • 1 l
    Dukat trajnog mlijeka s 3,8% m.m.
  • 300 g
    šećera
  • 1
    mahuna vanilije, samo ostrugane sjemenke
  • 1
    žličica Dukat maslaca
  • prstohvat
    soli

Ovaj džem se priprema kao i svaki drugi, polaganim zagrijavanjem sastojaka uz dodatak šećera. Tako da su za pripremu ove vrlo ukusne i jednostavne slastice potrebna samo dva sastojka – Dukat mlijeko i šećer, ali možete je obogatiti i začinima poput vanilije ili cimeta. Naravno, trebat će vam i malo strpljenja dok se sve ne ukuha u božanstveni mliječni karamel.  

  • Zagrijte mlijeko do vrenja. Dodajte mu šećer, vaniliju, maslac i sol. Dobro sve promiješajte i smanjite vatru na najmanju jačinu.

  • Kuhajte tako oko 2 sata povremeno miješajući. Kuhanjem će se šećer karamelizirati, a voda iz mlijeka ispariti te će vam ostati prekrasna gusta krema. Pred kraj kuhanja morate više miješati kako krema ne bi zagorjela.

  • Kuhanu kremu prebacite u steriliziranu staklenku, odmah poklopite i ohladite na sobnu temperaturu. Potom je pohranite u hladnjak i koristite kao namaz za palačinke i kolače, kao preljev za sladoled ili jednostavno jedite žlicom. :)

Recept: Andrea Cukrov