Recept - Desert

Domaće slane karamele

Donosimo osnovni recept za fine domaće karamele kojima možete dodati suho voće, sjeckane orašaste plodove ili ih premazati čokoladnom glazurom. Na koju god opciju da se odlučite, nikad ne zaboravite dodati sol koja je savršena protuteža slatkim karamelama i sastojak koji ih čini neodoljivima.f

Sastojci

  • 110 g
    Dukat maslaca
  • 120 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 3 žlice
    vode
  • 60 ml
    mede
  • 200 g
    šećera
  • 1/2 žličice
    soli
  • Na vrh noža
    naribane tonke
  • Po želji
    cvijet soli za posipanje

  • Mali kvadratni kalup za kolače (promjera 20x20 cm) obložite papirom za pečenje i lagano ga nauljite.

  • U lončiću pomiješajte maslac i vrhnje za šlag pa sve kuhajte na laganoj vatri dok se maslac ne rastopi. Zatim maknite lončić s vatre i ostavite ga sa strane.

  • U loncu debljeg dna pomiješajte vodu, med i šećer pa sve stavite kuhati na umjerenu vatru.

  • Kad se šećer rastopi i zapjeni, smanjite vatru i kuhajte bez miješanja dok ne dobijete lijepu jantarnu boju, oko 7 minuta.

  • Sada malo pomalo dolijevajte mješavinu maslaca i slatkog vrhnja iz lončića. Dolijevajte oprezno i nakon svakog dolijevanja dobro promiješajte. Smjesa će jako ključati i pjeniti se, što je normalno, ali budite oprezni da se ne opečete.

  • Kad umiješate svu mješavinu, smjesu ostavite da lagano kuha oko 10 minuta.
    Kuhanu smjesu maknite s vatre, umiješajte ½ žličice soli i ribanu tonku pa sve prelijte u pripremljeni kalup za kolače.

  • Ostavite smjesu u kalupu da se hladi oko pola sata na sobnoj temperaturi, a zatim je posipajte cvijetom soli.

  • Nakon toga je odložite u hladnjak na 3 sata kako bi se karamel potpuno stisnuo.

  • Ohlađeni karamel narežite na kockice – karamele. Svaku omotajte komadom papira za pečenje i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.