Ljubav se može pokazati na mnogo načina, a jedan od najslađih su srcolike čokoladne praline. Uz malo truda i samo pet osnovnih sastojka možete ih i sami napraviti pa razveseliti voljenu osobu.

Sastojci

Za praline
  • 150 g
    kvalitetne čokolade za kuhanje
Za nadjev
  • 100 g
    mliječne čokolade
  • 100 ml
  • 1 velika žlica
    džema od malina
  • 1 žličica
    ruma
Za dekoraciju
  • Po želji
    dehidrirane maline u prahu

  • Za kremu:
    Mliječnu čokoladu sitno nasjeckajte pa je prebacite u vatrostalnu zdjelu.
    Dukat Brzo & Fino vrhnje za šlag zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte nasjeckanu čokoladu.
    Ostavite 2 – 3 minute kako bi vrhnje otopilo čokoladu pa zatim dobro promiješajte da dobijete glatku kremu.
    Kremu dobro ohladite te je prije punjenja pralina malo izmiješajte mikserom kako bi postala prozračna.

  • Za džem:
    U lončiću pomiješajte 1 veliku žlicu džema od malina i žličicu ruma.
    Povežite nad laganom vatrom neprestano miješajući.
    Prebacite u zdjelicu i ohladite na sobnu temperaturu.

  • Za praline:
    Čokoladu za kuhanje razlomite na manje komade i ubacite u vatrostalnu zdjelu. Zdjelu stavite nad paru pa topite čokoladu dok ne dosegne 45 stupnjeva. Za najbolje rezultate topljenja koristite slastičarski termometar.
    Nakon toga zdjelu maknite s pare pa čokoladu miješanjem ohladite na 25 stupnjeva.
    Ponovno vratite zdjelu nad paru i ponovo zagrijte čokoladu, ali ovaj put do 30 stupnjeva.
    Na ovaj način čokoladu ste temperirali i ona će sada biti stabilna i hrskava na sobnoj temperaturi. Ovaj korak možete i preskočiti i jednostavno otopiti čokoladu na pari, ali u tom slučaju praline morate čuvati u hladnjaku.
    Ovako pripremljenom čokoladom premažite silikonski kalup za praline, a poslužit će i silikonski kalupi za led. Najjednostavnije ćete to učiniti tako da u svaku udubinu ulijete malo otopljene čokolade pa je uz pomoć kista razmažete po stijenkama udubine.
    Kad premažete sve udubine, kalup stavite u hladnjak i pričekajte da se čokolada stisne.
    Nakon toga još jednom ponovite postupak s premazivanjem i hlađenjem.
    Kad se i drugi sloj čokolade ohladi, nadjenite sve kremom od mliječne čokolade, ali nemojte kalupe napuniti do vrha.
    Na kremu zatim stavite malo džema od malina pa ponovno vratite u hladnjak na sat vremena.
    Kad se sve dobro ohladi, svaku udubinu kalupa konačno zatvorite s još malo otopljene čokolade koju pažljivo kistom raspoređujte tako da prekrije sav nadjev. Ako se otopljena čokolada u međuvremenu stisnula, ponovno je zagrijte nad parom do 30 stupnjeva.
    Gotove praline vratite u hladnjak na još sat vremena.
    Kad se dobro ohlade, pažljivo ih izvadite iz kalupa i po želji posipajte prahom od dehidriranih malina.