Croque madam francuski je sendvič sa sirom, šunkom i bešamel umakom. On je zapravo nadograđena verzija slavnog sendviča croque monsieur koji se u ovoj damskoj verziji poslužuje s dodatkom jaja pečenog na oko.  

Sastojci

Za sendviče
  • 4 kriške
    kruha po izboru
  • 2 žličice
    dijon senfa
  • 100 ml
    bešamel umaka
  • 100 g
    naribanog President Podravca
  • 2 kriške
    dimljene šunke
  • 2
    jaja, pečena na oko
  • Po želji
    svježi vlasac
Za bešamel umak
  • 250 ml
    Dukat mlijeka
  • 20 g
    Dukat maslaca
  • 20 g
    brašna
  • Na vrh noža
    muškatnog oraščića
  • Prstohvat
    soli
  • 2o g
    naribanog President Podravca

  • Za bešamel umak:

    U lončiću zagrijte mlijeko do točke vrenja, maknite ga s vatre i ostavite ga sa strane.

    U loncu rastopite maslac pa dodajte brašno i sve energično miješajte i pržite dok brašno ne dobije nježnu zlatnu boju.

    Prelijte brašno i maslac vrućim mlijekom i nastavite energično miješati pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte sve tako nekoliko minuta dok se ne zgusne, poput pudinga.

    Maknite s vatre i odmah  umiješajte sol, muškatni oraščić i sir.

  • Za sendviče:

    Dvije kriške kruha premažite s dijon senfom, a zatim na svaku rasporedite po dvije žlice bešamel umaka.

    Zatim na u umak stavite dosta ribanog sira i po krišku dimljene šunke te još malo ribanog sira.

    Ovako nadjevene kriške kruha preklopite s dvije preostale kriške kako biste dobili bogate sendviče.

    Na vrh svakog sendviča rasporedite još bešamel umaka i ribanog sira.

    Sendviče prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i ubacite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na opciji gril.

    Pecite ih tako oko 20 minuta ili dok se lijepo ne zapeku i zarumene.

    Dok se sendviči peku u tavi ispecite dva jaja na oko.

    Rasporedite po jedno jaje na svaki pečeni sendvič.

    Posipajte sve s malo sjeckanog vlasca i odmah poslužite.