Torta pavlova nosi ime slavne ruske balerine Ane Pavlove, a osmislio ju je australski slastičar Herbert Sachse inspiriran njezinom gracioznošću.
Danas ovu tortu možete pronaći u bezbroj kombinacija i varijanti, a mi smo se odlučili napraviti više njih manjih pa ih odjenuti u blagdansko ruho i začiniti slasnim začinima okusa medenjaka.

Sastojci

Za kore
  • 6 bjelanjaka
    sobne temperature
  • 250 g
    šećera
  • 1 žličica
    bijelog octa
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije
  • 1 žličica
    škrobnog brašna
  • 1 žličica
    cimeta
  • 1/2 žličice
    đumbira u prahu
  • 1/4 žličice
    kardamoma u prahu
  • 3 žličice
    kakaa u prahu
Za kremu
  • 500 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 3 - 4 žlice
    šećera u prahu
  • 1 žlica
    ruma
  • 1 žličica
    cimeta
  • 1/2 žličice
    đumbira u prahu
Za ukrašavanje
  • Po želji
    keksi s đumbirom
  • Po želji
    zrna nara
  • Po želji
    sjeckani orasi
  • Po želji
    cimet za posipanje

  • Za kore :

    Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
    Bjelanjke miješajte mikserom dok ne postanu pjenasti, a onda postupno dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane čvrsta, glatka i sjajna.

    Koristeći kuhaču ili špatulu polako umiješajte ocat i ekstrakt vanilije, a zatim dodajte škrobno brašno, sve začine i kakao pa sve lagano umiješajte u smjesu.

    Smjesu rasporedite u 6 hrpica na pripremljeni papir za pečenje pa ih žlicom poravnajte u diskove.

    Pecite ih u pećnici oko 35 minuta ili dok vanjski dio ne postane potpuno suh.

    Isključite pećnicu, ali pavlove ostavite u njoj (uz pritvorena vrata) dok se posve ne ohlade.

  • Za kremu:


    U zdjeli miksera izmiješajte Brzo & Fino vrhnje za šlag, šećer u prahu, rum i začine.

    Sve dobro izradite mikserom u čvrstu kremu.



  • Za ukrašavanje:

    Prije posluživanja svaku koru nadjenite pripremljenom kremom.

    Na svaku pavlovu stavite po želji po jedan keks, posipajte ih cimetom, zrnima nara i sjeckanim orasima te odmah poslužite.