Jednostavno, brzo i bez pečenja – a ništa manje ukusno od ostalih blagdanskih kolačića.

Sastojci

  • 300 g
    čokolade za kuhanje
  • 250 g
    sira Galbani mascarpone
  • 70 g
    keksa s maslacem
  • 60 g
    lješnjaka
  • 60 g
    oraha
  • 10 g
    suhih marelica ili grožđica
  • 1 - 2 žličice
    ruma ili likera po izboru
  • Po potrebi
    šećer u prahu

  • Čokoladu narežite na manje komade pa je otopite nad parom.

  • Otopljenu čokoladu maknite s pare i dodajte joj mascarpone. Sve dobro izmiješajte pjenjačom ili žlicom da se sastojci povežu u glatku smjesu.

  • Kekse, lješnjake, orahe i suhe marelice ugrubo nasjeckajte i dodajte smjesi od mascarponea i čokolade.

  • Na kraju dodajte i rum po želji pa sve pomiješajte u kompaktnu smjesu.

  • Smjesu prebacite na list papira za pečenje, koji ste obilato posipali šećerom u prahu, pa rukama oblikujte formu salame.

  • Omotajte salamu papirom i odložite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći kako bi se dobro stisnula.

  • Ohlađenu salamu oštrim nožem narežite na ploške i poslužite.