Poznata mileram torta u ovoj će izvedbi oduševiti ljubitelje čokolade. Jednostavna je za izradu, a posebnom je čini neodoljiva krema blagog okusa.

Sastojci

Za tijesto
  • 200 g
    brašna
  • 2 žlice
    vrhom pune kakaa u prahu
  • 1/4 žličice
    praška za pecivo
  • 100 g
    Dukat maslaca, narezanog na listiće
  • 1
    jaje
  • 2 žlice
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • Prstohvat
    soli
  • 50 g
    šećera
Za kremu
  • 700 ml
    Dukat mlijeka, 2,8% mm
  • 130 g
    gustina
  • 2 žlice
    vrhom pune kakaa u prahu
  • 1 žličica
    instant kave
  • 150 g
    šećera
  • 150 g
    tamne čokolade, naribane
  • 800 g
    Brzo & Fino milerama
Za glazuru
  • 100 g
    tamne čokolade
  • 100 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag

  • Za tijesto:

    U zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol.
    Dodajte maslac i šećer pa sve miksajte mikserom sa spiralnim nastavcima dok se sastojci ne pretvore u mrvičastu smjesu.
    Zatim dodajte dodajte jaje i vrhnje za šlag pa nastavite miksati dok se smjesa ne poveže u tijesto.
    Tijesto rukama oblikujte u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom te ga držite u hladnjaku pola sata kako bi se lakše razvaljalo.
    Kad se tijesto ohladi, razvaljajte ga na debljinu 0,5 cm i obložite njime kalup za tortu promjera 24 cm. Prstima utisnite tijesto i na stijenku kalupa.
    Ovako modeliranu koru stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

  • Za kremu:

    500 ml mlijeka stavite grijati na umjerenu vatru. Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte 200 ml mlijeka s gustinom, kakaom u prahu, kavom, šećerom i naribanom čokoladom.
    Kad mlijeko koje kuhate zakuha, maknite ga s vatre i dodajte mu mješavinu od gustina i čokolade.
    Sve dobro izmiješajte pa vratite na vatru i nastavite kuhati neprestano miješajući, dok ne dobijete gustu kremu čvrstu poput pudinga.
    Tada maknite kremu s vatre i umiješajte mileram.
    Ovako pripremljenu kremu prelijte preko kore i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, oko 60 minuta.
    Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite je da se dobro ohladi.

  • Za glazuru:
    Sitno nasjeckajte tamnu i stavite je u zdjelu.

    Vrhnje zagrijte nad laganom vatrom do točke vrenja, maknite ga s vatre i odmah njime prelijte nasjeckanu čokoladu.

    Ostavite sve ovako oko 5 minuta, kako bi vrhnje otopilo čokoladu, pa zatim dobro promiješajte dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu.
    Ovom kremom prelijte ohlađenu tortu.
    Vratite tortu u hladnjak da se glazura stisne, a zatim pažljivo vadite iz kalupa i poslužite.