Churros su tradicionalna španjolska slastica od hrskavog prženog tijesta uvaljanog u šećer i cimet. Obavezan dodatak su umaci od čokolade i karamele - baš kako predlažemo u receptu!

Sastojci

Za churros
  • 85 g
    Dukat maslaca
  • 125 ml
    Dukat mlijeka
  • 1 žlica
    šećera
  • 1 žličica
    soli
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije
  • 150 g
    glatkog brašna
  • 3 velika
    jaja
  • 1 l
    ulja za prženje
Za čokoladni umak
  • 150 g
    tamne čokolade
  • 1 žličica
    instant kave
  • 1
    vanilin šećer
  • 1 žličica
    Dukat maslaca
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
Za karamel umak
  • 150 g
    bijelog kristal-šećera
  • 30 ml
    vode
  • 55 g
    Dukat maslaca, narezanog na kockice
  • 100 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • Prstovat
    soli
Za posipanje
  • 3 žlice
    sitnog kristal-šećera
  • 1 žličica
    cimeta

  • Za čokoladni umak:
    Čokoladu nasjeckajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu, dodajte joj instant kavu, vanilin šećer, maslac i vrhnje.
    Sve kuhajte nad parom povremeno miješajući dok se sastojci ne spoje u glatki čokoladni umak.
    Tada umak maknite s vatre i ostavite ga sa strane da se ohladi i zgusne.

  • Za karamel umak:
    U loncu debljeg dna pomiješajte šećer s vodom. Kuhajte sve nad umjerenom vatrom dok se šećer ne otopi. Nemojte miješati smjesu, već samo povremeno lagano protresite lonac.
    Kada se šećer karamelizira i postane lijepe jantarne boje, umiješajte u njega kockicu po kockicu maslaca.
    Na kraju dodajte slatko vrhnje, ali budite jako oprezni kada to radite jer će smjesa jako proključati. To je normalno, pažljivo pomiješajte i kuhajte dok se sve ne pretvori u glatki umak.
    Dodajte dobar prstohvat soli, maknite umak s vatre i prebacite ga u teglicu.
    Ostavite sa strane da se ohladi.

  • Za churros:
    U loncu pomiješajte maslac, mlijeko, šećer, sol i vaniliju.
    Sve kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakuha.
    Smanjite vatru i umiješajte brašno. Energično sve miješajte dok se brašno ne poveže u čvrsto tijesto koje se odvaja od stijenki lonca.
    Maknite lonac s vatre i prebacite tijesto u zdjelu miksera.
    Ostavite ga da se ohladi desetak minuta pa zatim mikserom umiješajte jedno po jedno jaje.
    Prije dodavanja svakog sljedećeg jaja ono prethodno dobro umiješajte.
    Na kraju trebate dobiti mekano, elastično i sjajno tijesto.
    Dobiveno tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
    U velikoj posudi zagrijte ulje za prženje do 170 stupnjeva.
    Iz vrećice istiskujte dugačke trake tijesta - churrose - direktno u zagrijano ulje. Kada istisnete željenu dužinu, odrežite tijesto škarama i nastavite istiskivati.
    Nemojte pretrpati posudu u kojoj pržite.
    Pržite tijesto nekoliko minuta pa ga pažljivo okrenite i nastavite pržiti s druge strane dok churrosi ne postanu tamnozlatne boje.
    Pržene churrose izvadite na kuhinjski ubrus, dobro ih ocijedite od viška masnoće, a zatim još tople uvaljajte u mješavinu kristal-šećera i cimeta.
    Odmah ih poslužite uz prije pripremljene umake od čokolade i karamele.