VAŠ UPIT {{ query }} IMA {{ result.length }} REZULTATA
Recept - Desert
Churros s umakom od čokolade i karamele
Churros su tradicionalna španjolska slastica od hrskavog prženog tijesta uvaljanog u šećer i cimet. Obavezan dodatak su umaci od čokolade i karamele - baš kako predlažemo u receptu!
Sastojci
Za churros
-
85 g
Dukat maslaca
-
125 ml
Dukat mlijeka
-
1 žlica
šećera
-
1 žličica
soli
-
1 žličica
ekstrakta vanilije
-
150 g
glatkog brašna
-
3 velika
jaja
-
1 l
ulja za prženje
Za čokoladni umak
-
150 g
tamne čokolade
-
1 žličica
instant kave
-
1
vanilin šećer
-
1 žličica
Dukat maslaca
-
200 g
Brzo & Fino vrhnja za šlag
Za karamel umak
-
150 g
bijelog kristal-šećera
-
30 ml
vode
-
55 g
Dukat maslaca, narezanog na kockice
-
100 g
Brzo & Fino vrhnja za šlag
-
Prstovat
soli
Za posipanje
-
3 žlice
sitnog kristal-šećera
-
1 žličica
cimeta
-
Za čokoladni umak:
Čokoladu nasjeckajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu, dodajte joj instant kavu, vanilin šećer, maslac i vrhnje.
Sve kuhajte nad parom povremeno miješajući dok se sastojci ne spoje u glatki čokoladni umak.
Tada umak maknite s vatre i ostavite ga sa strane da se ohladi i zgusne. -
Za karamel umak:
U loncu debljeg dna pomiješajte šećer s vodom. Kuhajte sve nad umjerenom vatrom dok se šećer ne otopi. Nemojte miješati smjesu, već samo povremeno lagano protresite lonac.
Kada se šećer karamelizira i postane lijepe jantarne boje, umiješajte u njega kockicu po kockicu maslaca.
Na kraju dodajte slatko vrhnje, ali budite jako oprezni kada to radite jer će smjesa jako proključati. To je normalno, pažljivo pomiješajte i kuhajte dok se sve ne pretvori u glatki umak.
Dodajte dobar prstohvat soli, maknite umak s vatre i prebacite ga u teglicu.
Ostavite sa strane da se ohladi. -
Za churros:
U loncu pomiješajte maslac, mlijeko, šećer, sol i vaniliju.
Sve kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakuha.
Smanjite vatru i umiješajte brašno. Energično sve miješajte dok se brašno ne poveže u čvrsto tijesto koje se odvaja od stijenki lonca.
Maknite lonac s vatre i prebacite tijesto u zdjelu miksera.
Ostavite ga da se ohladi desetak minuta pa zatim mikserom umiješajte jedno po jedno jaje.
Prije dodavanja svakog sljedećeg jaja ono prethodno dobro umiješajte.
Na kraju trebate dobiti mekano, elastično i sjajno tijesto.
Dobiveno tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
U velikoj posudi zagrijte ulje za prženje do 170 stupnjeva.
Iz vrećice istiskujte dugačke trake tijesta - churrose - direktno u zagrijano ulje. Kada istisnete željenu dužinu, odrežite tijesto škarama i nastavite istiskivati.
Nemojte pretrpati posudu u kojoj pržite.
Pržite tijesto nekoliko minuta pa ga pažljivo okrenite i nastavite pržiti s druge strane dok churrosi ne postanu tamnozlatne boje.
Pržene churrose izvadite na kuhinjski ubrus, dobro ih ocijedite od viška masnoće, a zatim još tople uvaljajte u mješavinu kristal-šećera i cimeta.
Odmah ih poslužite uz prije pripremljene umake od čokolade i karamele.
Najnoviji recepti
Pogledaj sve recepte-
Recept
Mliječni kolač s umakom od čokolade
Tajna ovog nevjerojatno mekanog i sočnog kolača je u kipućem mlijeku - upravo ta mala promjena čini ga prozračnim i jako ukusnim. Kolač možete poslužiti samo posipan šećerom u prahu, ali izvrstan je i uz umak od čokolade ili voćne namaze.
Saznaj više -
Recept
Zapečeni grah sa Salakisom
Kad se temperature približe nuli, malo toga prija kao dobar tanjur graha. Posebno je ukusan zapečeni grah u kremastom umaku, a dodatak President Salakisa daje mu posve novu dimenziju.
Saznaj više -
Recept
Zobena kaša s okusom torte od mrkve
Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, a mi vam predlažemo da ih pripremite na malo drugačiji način - uz mrkvu, bademe i Zagrebački sir. Baš ova kombinacija neodoljivo podsjeća na omiljeni kolač od mrkve.
Saznaj više -
Recept
Germknedle s pekmezom od šljiva i umakom od vanilije
Germknedle nisu rezervirane samo za adventske festivale i skijaške destinacije – donosimo recept uz koji ćete savršeno mekane i ukusne germknedle moći pripremiti kod kuće. Kao i sa svakim dizanim tijestom, s germknedlama ima malo više posla, ali zato je Brzo & Fino umak od vanilije već spreman, potrebno ga je samo podgrijati prije posluživanja!
Saznaj više