Recept - Glavno jelo

Chili con carne

Ovaj gusti i aromatični umak od mesa i čili papričica perjanica je tex-mex kuhinje. Dodali smo mu puno naribanog cheddara i dobili savršeno jelo za hladne dane.

Sastojci

Za čili
  • 1 velika
    glavica luka
  • 1
    crvena paprika
  • 1
    mrkva
  • 2 žlice
    ulja
  • 1-2
    čili papričice, nasjeckane
  • 1 režanj
    češnjaka, sitno nasjeckan
  • 500 g
    mljevene junjetine
  • 1 žličica
    dimljene paprike
  • 1/2 žličice
    kumina
  • 240 g
    kuhanog crvenog graha
  • 400 ml
    pasirane rajčice
  • Po želji
    sol i papar
  • Po želji
    sjeckani peršin ili korijandar
Za posluživanje
  • 100 g
    President Cheddara
  • 2
    tortilje
  • 1
    avokado
  • Po želji
    riža ili neki drugi prilog

  • Za čili:
    Luk, papriku i mrkvu očistite pa narežite na kockice.
    U velikoj dubokoj tavi zagrijte dvije žlice ulja pa na njemu prepržite narezano povrće.
    Povrće pržite, uz neprestano miješanje, dok ne omekša.
    Zatim mu dodajte čili papričice i češnjak pa miješajte na vatri još dvije minute.
    Sada dodajte junetinu, mljevenu papriku i kumin, sve dobro promiješajte i nastavite pržiti dok meso ne uhvati boju i lijepo zamiriše.
    Smanjite vatru, dodajte grah i pasiranu rajčicu, začinite solju po ukusu, dobro promiješajte i ostavite sve da se krčka oko pola sata.
    Tijekom kuhanja umak povremeno promiješajte i po potrebi dodajte malo vode.
    Kuhano jelo dovršite s malo papra i sjeckanim peršinom ili korijandrom.

  • Za posluživanje:
    Sir President Cheddar naribajte.
    Tortilje narežite na trokutiće pa ih kratko tostirajte na suhoj tavi.
    Avokado narežite na tanke kriške.
    Kuhani čili razdijelite u zdjelice pa svaki od njih obilato posipajte naribanim sirom.
    Dodajte tostirane trokutiće tortilje i avokado, a po želji sve poslužite uz kuhanu rižu.