Nježna, kremasta ricotta i svježe borovnice savršena su kombinacija za savršen cheesecake.
Potrebno je tek nekoliko sastojaka, priprema je kratka i jednostavna, a rezultat će izmamiti osmijehe na lica svih degustatora.

Sastojci

Za podlogu
  • 250 g
    keksa s maslacem
  • 100 g
    Dukat maslaca
Za nadjev
  • 500 g
    Galbani ricotte
  • 1
    limun, sok i korica
  • 100 g
    šećera
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije
  • 30 g
    brašna
  • Prosthvat
    soli
  • 3
    jaja
Za premaz
  • 125 g
    borovnica
  • 1 žlica
    meda
  • 1/2
    limuna, sok

  • Za premaz:
    U lončiću pomiješajte borovnice, limunov sok i med pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom dok se sastojci ne pretvore u gusti umak (oko 10 minuta).

  • Za podlogu:
    Mali kalup za tortu, promjera oko 20 cm, obložite papirom za pečenje.
    U blenderu ili sjeckalici usitnite kekse.
    Maslac narežite na kockice pa ga dodajte usitnjenim keksima te nastavite mljeti blenderom (sjeckalicom) dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu.
    Dobivenu smjesu prebacite na dno pripremljenog kalupa za tortu i lagano je utisnite i poravnajte stražnjom stranom žlice tako da dobijete koru ravnomjerne debljine. Po želji smjesu možete utisnuti i u obruč kalupa.
    Kalup sa smjesom odložite u hladnjak dok pripremate nadjev.

  • Za nadjev:
    U zdjeli izmiješajte ricottu, koricu i sok od limuna te ekstrakt vanilije.
    U drugoj zdjeli izmiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Mješavinu iz druge zdjele prebacite u prvu pa sve nježno spojite miješajući električnim mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju umiješajte jedno po jedno jaje.
    Takvu smjesu prelijte preko pripremljene podloge od keksa.
    Tortu pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva oko 50 minuta ili dok ne postane čvrsta poput pudinga.
    Pečenu tortu ostavite hladiti u ugašenoj pećnici s otvorenim vratima dok se toplina u njoj ne spusti na sobnu temperaturu. Tada je oprezno izvadite iz kalupa, premažite ukuhanim borovnicama i pustite da se potpuno ohladi.
    Prije posluživanja cheesecake po želji ukrasite svježim borovnicama.