Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Caponata s tjesteninom i Ribancem

Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo u kojem se divno sjedinjuju različiti okusi ljeta. 

Sastojci

  • 2
    patlidžana
  • 1
    glavica luka
  • 1
    grančica celera
  • 3
    češnja češnjaka
  • 1
    manja paprika
  • 2dl
    gustog, domaćeg pirea od rajčice
  • 3-4
    žlice maslina (bez koštica)
  • 1
    žličica šećera
  • malo
    soli
  • malo
    papra
  • malo
    vinskog octa
  • po želji
    peršinova lista
  • prrtohvat
    svježeg bosiljka
  • 60g
    Sirela Ribanca
  • malo
    maslinovog ulja
  • oko 300g
    tjestenine

Ovo moćno, bogato povrtno jelo možemo poslužiti samostalno, s tjesteninom ili uz fino prepečeni kruh (bruskete). Caponata se brzo priprema i idealan je ljetni ručak ili večera, a odlična je i sljedeći dan te se može služiti topla ili hladna. 

KULINARSKI SAVJET: Za potpunu uživanciju jelu na samom kraju obilno dodajte Ribanac i poslužite uz čašu vrhunskog crnog vina.

  • Patlidžane operite, osušite, narežite na manje kocke, posolite i ostavite 30 minuta, da puste gorku tekućinu.

  • U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte narezani luk, kratko pržite pa dodajte češnjak, celer, papriku i svježu rajčicu, sve narezano na manje komadiće i pirjajte 10 minuta.

  • U drugoj posudi na malo ulja kratko pržite ocijeđene kockice patlidžana pa kada dobiju boju sa svih strana dodajte u tavu s ostalim povrćem. Dodajte pire od rajčica, malo šećera, sol, papar i malo vinskog octa pa nastavite pirjati još 10-15 minuta.

  • Na kraju dodajte nasjeckani peršinov list, maknite s vatre i dodajte Ribanac i svježe listiće bosiljka.

  • Poslužite s kuhanom tjesteninom i u svaki tanjur dodatno naribajte još malo Ribanca.