Recept - Predjelo

Borić od Salakisa

Dekorativan i ukusan borić od Salakisa neće proći nezamijećeno na blagdanskom stolu. Vrlo ga je jednostavno pripremiti, a uz malo maslina, sušenih rajčica i krekera postaje vrlo ukusno predjelo.

Sastojci

Za bazu borića
  • 500 g
    President Salakisa
  • 300 g
    Dukatele
  • 2 žlice
    maslinovog ulja
  • 20 g
    badema, tostiranih i stino nasjeckanih
  • 4 - 5
    suhih rajčica, sitno nasjeckanih
  • 1 režanj
    češnjaka, nariban
  • 1 žličica
    dimljene paprike
  • 1 žličica
    suhog bosiljka
  • 1 žličica
    suhog timjana
  • Po ukusu
    svježe mljeveni papar
Za ukrašavanje
  • 200 g
    crnih maslina
  • 200 g
    zelenih maslina
  • 100 g
    sušenih rajčica, narezanih na manje komade
  • 1deblja kriška
    polutvrdog sira po izboru
  • Nekoliko
    grančica ružmarina
Za posluživanje
  • Po želji
    krekeri
  • Po želji
    suhomesnati proizvodi

  • U zdjelu za miješanje stavite Salakis, Dukatelu i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte mikserom kako bi se povezalo u kremastu smjesu.

  • Dodajte nasjeckane bademe, suhe rajčice, naribani češnjak i sve začine pa još jednom sve lagano promiješate kako bi se sastojci lijepo sjedinili.

  • Dobivenu smjesu prebacite na veći pladanj za posluživanje i pažljivo je rukama oblikujte u stožac koji će kasnije postati drvce.

  • Kada ste zadovoljni oblikom, stožac krenite oblagati maslinama i suhim rajčicama. Gusto ih slažite kako biste obložili sav sir.

  • Na kraju na nekoliko mjesta zataknite grančice ružmarina.

  • Za potpuni efekt, modlicom za kekse izrežite krišku sira u zvjezdicu pa ga zataknite na vrh drvca.

  • Oko drvca poslažite krekere i suhomesnate proizvode po želji pa poslužite.