Za razliku od većine slastica s beze korama, ova rolada je vrlo jednostavna i brza za pripremu. Nadjenite je kremastim šlagom i sočnim kasnoljetnim voćem i uživajte u slasnom desertu.

Sastojci

Za beze koru
  • 3
    bjelanjka
  • Prstohvat
    soli
  • 130 g
    šećera
  • 1 žličica
    limunovog soka
  • 1 žlica
    škrobnog brašna - gustina
  • 1 - 2 žlice
    šećera u prahu za posipanje
Za nadjev
  • 2
    breskve
  • 125 g
    borovnica
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 70 g
    Dukatele
  • 1 žlica
    limunovog soka
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije
  • 3 žlice
    šećera u prahu

  • Za beze koru:
    Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih miješajte mikserom dok se ne zapjene.
    Malo po malo dodajte šećer, neprestano miješajući dok se sve ne pretvori u sjajni i čvrsti bijeli snijeg.
    Dodajte limunov sok i škrobno brašno pa još jednom sve dobro promiješajte.
    Manji lim za pečenje (cca 20 x 30 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega prebacite snijeg od bjelanjaka.
    Poravnajte ga i zagladite kako bi se ravnomjerno rasporedio po cijelom limu.
    Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite ga još 15 – 20 minuta ili dok smjesa - beze ne počne dobivati nježnu, zlatnu boju.
    Pečeni beze izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na novi list papira za pečenje koji ste posipali s 1 – 2 žlice šećera u prahu.
    Pažljivo odstranite stari papir za pečenje pa ostavite beze koru da se dobro ohladi

  • Za nadjev:
    Breskve operite, ogulite i narežite na kockice.
    Borovnice operite.
    U zdjeli pomiješajte Brzo & Fino vrhnje za šlag i Dukatelu.
    Dodajte limunov sok, ekstrakt vanilije i šećer u prahu pa sve miješajte mikserom dok se sastojci ne pretvore u čvrstu kremu.
    Ovako pripremljenom kremom premažite ohlađenu beze koru.
    Na kremu složite narezano voće pa pažljivo, po dužoj strani, zarolajte u roladu.
    Roladu omotajte papirom za pečenje i stavite u hladnjak na najmanje dva sata kako bi se dobro stisnula. Ohlađenu roladu po želji dodatno ukrasite narezanim breskvama i borovnicama pa poslužite.