Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Beigneti (uštipci) s kiselim vrhnjem

Beignets je francuski naziv za fritule ili pržene uštipke. Oni mogu biti, kao i kod nas, slani i slatki te raznih oblika. Posebno su poznati uštipci s američkog juga, iz New Orleansa, gdje se tradicionalno pripremaju za Mardi Gras (pokladni utorak). Suhe brusnice su se sasvim lijepo uklopile u ovu pokladnu poslasticu.

Sastojci

  • 300 g
    brašna
  • 50 g
    šećera
  • 3,5 g
    suhog kvasca (pola vrećice)
  • prstohvat
    soli
  • 200 g
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 50 ml
    toplog Dukat mlijeka
  • šaka
    brusnica
  • dosta
    ulja za prženje
  • za posipanje
    šećer u prahu

  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i suhi kvasac. Dodajte sol, brusnice i Brzo & Fino kiselo vrhnje te počnite miješati tijesto. Možete ga mijesiti drvenom kuhačom ili zamijesiti u električnom mikseru.

  • Dok miješate, lagano dodavajte Dukat toplo mlijeko dok ne dobijete mekano tijesto. Kad je tijesto gotovo ostavite ga na toplom, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se diže dok ne udvostruči volumen. Ovisno o temperaturi u vašoj kuhinji to može trajati i do dva sata.

  • Kada se tijesto udvostruči prebacite ga na pobrašnjenu radnu plohu, premijesite ga, a zatim stanjite valjkom za tijesto na debljinu 0,5 cm.

  • Oštrim nožem tijesto narežite na jednake kvadrate pa ih pokrijte prozirnom folijom i ostavite odmarati dok zagrijavate ulje za prženje.

  • U velikoj dubokoj tavi zagrijte dosta ulja. Kada je ulje jako vruće malo smanjite temperaturu pa u njemu pržite beignete. Nemojte ih staviti previše od jednom i okrećite ih kako vam ne bi izgorjeli. Kada uhvate lijepu zlatnu boju sa svih strana prebacite ih na kuhinjski ubrus da se ocijedi višak masnoće.

  • Poslužite ih dok su još topli te ih posipajte šećerom u prahu.

Recept: Andrea Cukrov