Okoliš

Jubilarna deseta Zelena čistka rekordna po broju sudionika i količini prikupljenog otpada

Dukatovci u Zelenoj čistki sudjeluju od 2012. godine, a u ovogodišnju akciju uključilo se njih 120 i prikupilo 70 m3 otpada

Zaposlenici i menadžeri Dukata po deseti su se put pridružili Zelenoj čistki (World Cleanup Day), najvećoj globalnoj volonterskoj akciji čišćenja otpada, dijelu globalne inicijative Let's Do It World! Jubilarnom izdanju Zelene čistke priključilo se ukupno 120 zaposlenika Dukata i povezanih poduzeća sa sve tri proizvodne lokacije koji su u petak popodne, 23. rujna, svoja radna mjesta zamijenili nesvakidašnjim ambijentom – ilegalnim odlagalištem otpada.

Volonteri iz zagrebačke središnjice očistili su odlagalište otpada u  Donjoj Dubravi, dok su zaposlenici bjelovarske i karlovačke tvornice čistili područje uz bjelovarsku južnu obilaznicu i divlje odlagalište otpada u karlovačkom naselju Skakavac. U tri su akcije prikupili ukupno 70 kubičnih metara otpada, dvostruko više nego lani, i tako  dali svoj izravan doprinos smanjenju otpada, čišćim i zelenijim gradovima, kao i podizanju razine svijesti o našoj ulozi u odlaganju otpada.

U Zelenoj čistki od 2019. godine na globalnoj razini sudjeluje i Grupa Lactalis, u sklopu koje posluje Dukat, koja je ovu aktivnost učinila dijelom svog programa društvene odgovornosti kojom želi pridonijeti čišćem planetu.

„Ponosni smo što je upravo Dukat pionir u Grupi Lactalis kada je riječ o broju sudjelovanja u ovoj globalnoj inicijativi čiji smo dio od 2012. godine s jedinom stankom 2020. godine zbog pandemije. U proteklih deset godina u ovim je akcijama sudjelovalo čak 710 vrijednih zaposlenika Dukata i povezanih poduzeća u Hrvatskoj koji su naš okoliš očistili od 300 kubičnih metara otpada. Osim jubileja posebno nas vesele ovogodišnji rekordi: dvostruko veći broj volontera i količina prikupljenog otpada“, istaknula je Helena Karasić, direktorica Ljudskih potencijala Dukata.

Zelena čistka nije jedina inicijativa koju Dukat provodi s ciljem zaštite okoliša i u kojoj sudjeluju zaposlenici. Dukatovci su ovog proljeća sudjelovali u najvećem pojedinačnom korporativnom projektu pošumljavanja u zemlji u sklopu kojeg je posađeno 10.000 sadnica stabala u Turopolju i Gorskom kotaru. Također, tvrtka je pokrenula dva nova projekta zahvaljujući kojima smanjuje ispuštanje ugljičnog dioksida za oko 340 tona godišnje: fotonaponsku elektranu na krovu centralnog skladišta u Zagrebu i projekt kružnog gospodarstva kojim se otpadna višeslojna kartonska ambalaža nastala tijekom proizvodnje upotrebljava za proizvodnju toaletnih ručnika i papira koje koriste zaposlenici u prostorima tvrtke.


27.9.2022.

Zatvori