Potrošači i zajednica

Halal certifikatom Dukatu se otvara tržište od 1,5 milijardi potrošača

Dukat mliječnoj industriji službeno je dodijeljen halal certifikat kojim se potvrđuje implementacija halal standarda kvalitete u procesima nabave sirovine, proizvodnje i pakiranja te označavanja, skladištenja i distribucije proizvoda.

Halal standard kvalitete kompatibilan je s međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi), a u određenom segmentu predstavlja i njihovu nadgradnju. 

Konkretno, u kontekstu mliječne industrije halal standard podrazumijeva isključivo dijetetski standard i standard kvalitete konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. 

Primjerice, mlijeko, mliječni proizvodi i sirevi koji nose oznaku halal dijetetskog standarda ne smiju sadržavati GMO sastojke, sastojke svinjskog porijekla, neka prirodna bojila koja se dobivaju od insekata (npr. karmin), a koja se uobičajeno koriste u globalnoj prehrambenoj industriji i dr.

Uvođenjem halal dijetetskog standarda Dukatu se otvaraju dodatne mogućnosti za izvoz u 44 arapske zemlje s više od 1,5 milijardi stanovnika, čija zakonska regulativa zahtijeva halal dijetetski standard prehrambenih proizvoda.

Nadalje, domaća prehrambena i mliječna industrija uvođenjem halal standarda odgovaraju na želje i potrebe stranih turista te domaćih i stranih hotelskih kuća koje posluju u Republici Hrvatskoj, a koje u svoju ponudu uvrštavaju dominantno proizvode proizvedene prema halal dijetetskom standardu.

Naime, kako halal dijetetski standard predstavlja potvrdu kvalitete proizvoda te svojevrsnu nadgradnju međunarodnih standarda upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi), potražnja za proizvodima proizvedena u skladu s halal standardom raste i među globalnom zajednicom potrošača koji nisu islamske vjeroispovijesti.

 

26.11.2014.