Zanimljivosti

Uvedite svoju bebu u svijet novih okusa

Uvođenje krute hrane uzbudljiva je i važna prekretnica u djetetovu životu. Ona ne samo da otvara vrata potpuno novog svijeta okusa i tekstura, nego i postavlja temelje za zdravi razvoj.

Određivanje pravog trenutka za uvođenje krute hrane može se činiti kao težak zadatak. Ako krenete prerano, možete povećati rizik od pretilosti, no počnete li prekasno, možete usporiti rast djeteta i potaknuti odbojnost prema zdravim namirnicama.

Idealno vrijeme je nakon šestog mjeseca života, do kad je beba dobivala sve potrebne hranjive tvari iz majčina ili adaptiranog mlijeka. Namirnice uvodite polako kako biste mogli uočiti eventualnu alergijsku reakciju na neku od njih. Ako beba u početku odbija krutu hranu, pokušajte ponovno nakon tjedan ili dva.

Uobičajene prve namirnice, zdrave a ujedno i lagane, su žitarice za bebe (zobena kaša, riža, ječam) te slatki krumpir, banana, avokado, jabuke, kruške, tikvice...

Na početku u kašice nikako ne dodajte sol ili šećer, neka vaš izbor budu zdrave namirnice i voda, a nemojte bebi nuditi ni grickalice.

Od osmog mjeseca uvrstite ječam, kus-kus, brokulu, cvjetaču, bijelo pureće i pileće meso. U devetom mjesecu beba može probati teletinu, a u desetom je čekaju brojna iznenađenja: borovnice, maline, kupine, kruh, žumanjak...

Jedanaesti mjesec je vrijeme za junetinu, govedinu, kao i za svježi kravlji sir, jogurt i kiselo mlijeko. Plava riba i bjelanjak neka pričekaju veliki prvi rođendan. Kad uvodite nove namirnice, pazite da imaju nutritivnu vrijednost, a ne samo prazne kalorije.

Djeci za zdrav razvoj trebaju vitamini i minerali, zato uvijek pazite na kvalitetu. Nastojte nabavljati organske namirnice i uvijek čitajte deklaracije. Dobar primjer je svježi sir Dukatino, koji će vam pomoći da djetetu osigurate kvalitetan međuobrok ako ste u žurbi.

Najvažnije je pratiti kako dijete reagira na koju namirnicu. U zadnje vrijeme čujemo da je novo pravilo da pravila nema. Najbolji savjet je da započnete s namirnicama tipičnima za podneblje u kojem živite, ovisno o godišnjem dobu. Iskoristite najbolje što priroda nudi!

 

Prenesite vašoj bebi važne poruke uz Dukatino pjesmice koje možete pronaći na linku.