Zanimljivosti

Sir & vino

Sir i vino oduvijek su kao stvoreni jedno za drugo, ali treba znati koje vino odgovara kojem siru. Zvuči kao težak zadatak, ali slijedite li naša jednostavna pravila, stvorit ćete odličan par. 

Sir i vino imaju zajedničku povijest još od antičkih vremena. Dobivaju se na prirodan način postupkom fermentacije. I sir i vino mogu se kušati još svježi, jednostavni i mladi, kao i u zrelijoj dobi kada im miris i okus postaju složeniji, profinjeniji. Njihov odnos nazivamo sljubljivanjem, a kako zapravo nema čvrstih pravila, mnogo ovisi o osobnom ukusu: dopuštena je svaka kombinacija koja godi nepcu!

No, ipak se treba držati osnovnih uputa jer cilj je stvoriti sklad okusa i mirisa i ne dopustiti jednom da svojom
snagom nadvlada drugo.Tako prvo pravilo sljubljivanja glasi: laki sirevi vole lakša vina, a teži teža. Razlog je jednostavan: ako teško vino kao dingač pijemo s blagim sirom kao što je mozzarella, nećemo doživjeti ništa od njezina svježeg okusa. Općenito, što su sirevi bjelji i svježiji, vino bi trebalo biti reskije i voćne arome. Okusom bogatiji, masniji meki sirevi više vole bijela ili rose vina. Što je pak sir tvrđi i tamniji, vino bi trebalo biti jače, bogatijeg okusa.