Zanimljivosti

Sir i čokolada

Dvije namirnice koje zasebno mnogi smatraju najvećim gastronomskim dostignućima na prvi se pogled možda i ne čine idealnim parom. No pristupite li toj kombinaciji otvorena uma, dobro sljubljeni sir i čokolada upravo su savršen par.

Naime, i sir i čokolada imaju slične karakteristike - kremasti su, mliječni, bogatog i slatkastog okusa. Naravno, sljubiti sir i čokoladu teže je negoli npr. sir i voće, ali kad se sir i čokolada dobro spoje - rezultat je jednostavno nevjerojatan! Uostalom, ako ste ikad kušali čokoladnu tortu od sira ili brownije s čokoladom i sirom, vjerojatno znate o čemu je riječ.

Kad se govori o siru i vinu, nerijetko se spominje termin terroir, što otprilike označava podneblje odakle sir i vino dolaze, no i na čokoladu se može primijeniti sličan kriterij jer ona odražava karakteristike regije odakle dolazi kakao od kojeg je napravljena. Bez obzira na to volite li više tvrdi ili meki sir, mliječnu ili tamnu čokoladu, uvjereni smo da ćete pronaći upravo onu idealnu kombinaciju sira i čokolade koja vama najbolje odgovara. Pritom vodite računa o količinama sira i čokolade koje kombinirate tako da jedno ne prekrije okus onog drugog.

Brie i camembert savršeno se slažu s tamnom čokoladom. Roquefort i drugi "plavi" sirevi slažu se s tamnom čokoladom s visokim udjelom kakaa (više od 70 posto). Emmental i njemu slični sirevi slažu se s mliječnom ali i s bijelom čokoladom i čokoladnim mousseom. Kozji sirevi izvrsni su s tamnom čokoladom s dodatkom anisa.

Više o siru saznajte u knjizi recepata za prste polizati "Njegovo veličanstvo SIR" po promotivnoj cijeni od samo 13 kn koju možete pronaći na kioscima Tiska još samo nekoliko dana. Požurite!