Zanimljivosti

Rituali koji će djetetu olakšati odlazak u krevet

Iako tako ne izgleda, djeci je važna rutina. Rituali pred spavanje pružaju sigurnost koja im olakšava da utonu u san, a njihovo ponavljanje daje tijelu znakove da je vrijeme za spavanje. Ako dijete zna da se držite pravila, manje je vjerojatno da će odugovlačiti odlazak u krevet.

Kad djeca ne dobiju dovoljno sna, teže kontroliraju osjećaje, mogu biti razdražljivija i imaju problema s pažnjom. Zato učinite sve što možete kako biste pomogli djetetu da dobije sna koliko mu je potrebno.

Uvijek prije spavanja prigušite svjetla i ugasite sve ekrane da se dijete umiri i pripremi za san. Ne postoji univerzalno pravilo što biste trebali raditi pred spavanje, ali možete pokušati sljedeće:

  • Kupanje – topla kupka pomaže u opuštanju
  • Operite zube – pranje zubi je važno za higijenu i zdravlje, ali i pomaže šaljući tijelu signale da je vrijeme za spavanje
  • Izaberite pidžamu: prepustite djetetu da samo izabere pidžamu (ali ipak ograničite izbor kako se sve skupa ne bi pretvorilo u modnu reviju)
  • Pročitajte priču za laku noć
  • Tiho popričajte – to je način i da se povežete s djetetom. Pitajte ga kako je bilo u jaslicama ili vrtiću i razgovarajte o stvarima koje ga zanimaju
  • Uspavanka – tiho mu otpjevajte najdražu uspavanku
  • Recite laku noć – jedno drugome, mjesecu, zvijezdama, igračkama...
  • Mazite se – ušuškajte dijete, poljubite ga i pomazite

Djeca će uvijek tražiti neku posljednju stvar - zagrljaj, čašu vode, odlazak u kupaonicu, samo još jednu priču. Riješite ove zahtjeve tako da ih učinite dijelom rutine pred spavanje. I neka vaše dijete zna da kada je u krevetu, mora ostati u krevetu. 

Ako se digne, nemojte reagirati - jednostavno ga primite za ruku ili odnesite do kreveta. Ako raspravljate ili popuštate pred zahtjevima, pružit ćete mu upravo ono što želi: kasniji odlazak u krevet. I nemojte upadati u "samo ovaj put" zamku. Ako pročitate još jednu priču, rutina pred spavanje prestat će biti rutina.

No, gledajući u te slatke oči, sigurno ćete koji put prekršiti svoja pravila i to je u redu. Odlazak na spavanje treba biti užitak za oboje, a ne mučenje. Laka vam noć!

Predlažemo da se oboje opustite uz Dukatino pjesmice koje možete pronaći na linku.