Zanimljivosti

Kako što dulje sačuvati svojstva sira?

Svima se nekad dogodilo da se sir, nakon otvaranja i ostavljen u hladnjaku, isuši i postane nejestiv, a s vremenom se na njemu pojavi i plijesan.

Kako spriječiti propadanje sira? Prije svega, ako nemate potrebe za tim, ne kupujte velike količine sira, nego češće kupujte manje komade koje možete brzo potrošiti.

Ako se pak odlučite za velike kolutove sira s prirodnom korom, čuvajte ih u prirodnim klimatskim uvjetima podrumskih prostorija, na hladnom, tamnom i prozračenom mjestu. Sireve je dobro držati na rešetki, pokrivene lanenim platnom namočenim u slanu vodu ili vino.

U slučaju da sir čuvate u hladnjaku, zamotajte ga u zrakopropusnu foliju, koja omogućava prozračivanje. Sirevi s unutrašnjom plemenitom plijesni čuvaju se umotani u perforiranu foliju, a sirevi intenzivnih mirisa čuvaju se u nepropusnim plastičnim posudama.

Na sobnoj temperaturi mogu se čuvati sirevi koje namjeravamo brzo potrošiti, a kako bismo spriječili njihovo isušivanje, među sireve je dobro staviti narezane komade rajčice.

Najbolje temperature za dulje čuvanje sira su između 4 i 6 °C, a za kraće 12 °C, dok sireve s plemenitom plijesni možemo čuvati i na 16 °C.

Prije posluživanja, sireve držite barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se u potpunosti razvio njihov okus i miris.