Zanimljivosti

Kako što bolje razviti djetetove motoričke vještine

Kroz igru djeca uče o sebi, drugima i okolini, zato je ona važan dio odrastanja. Dobre motoričke vještine pomažu djeci u istraživanju svijeta i kognitivnom razvoju.

Motoričke vještine uključuju jačanje koordinacije pokreta, to jest finu i grubu motoriku. Gruba motorika je povezana s pokretima velikih mišića poput nogu i ruku. Fina motorika su pokreti koji uključuju manje mišićne skupine poput onih u šakama i zglobovima.

Motoričke sposobnosti odnose se na djetetovu sposobnost da kontrolira tijelo, od prvih spontanih pokreta do kontrole kretanja i složenih sportskih vještina. Stječu se motoričkim aktivnostima kao što su puzanje, trčanje, skakanje, penjanje, bacanje, udaranje lopte, balansiranje…

Igre i aktivnosti koje potiču razvoj grube motorike su: trčanje raznim brzinama, preskakanje užeta, igranje školice, bacanje i hvatanje loptica različitih veličina, guranje dječjih biciklića ili raznih vrsta guralica, punjenje i pražnjenje kantica... Zapamtite da se razvoj grube motorike događa i izvana i iznutra. Tunel za puzanje, dječja vozila s pedalama ili igračke za potezanje mogu pomoći djeci da vježbaju pokrete rukama i nogama.

Fine motoričke vještine uključuju pažljivu kontrolu malih mišića, primjerice kontrolu mišića jezika i usnica kod govora ili pjevanja. Kao vježbe za usavršavanje finih motoričkih vještina uvedite aktivnosti koje zahtijevaju koordinaciju ruku i prstiju: igrajte se s plastelinom ili glinom i plastičnim oblicima, slažite kocke raznih veličina, koristite škarice za djecu, kistove, bojice, kredu za izradu malih umjetničkih djela, zajedno čitajte priče i neka djeca okreću stranice knjige.

Grubu i finu motoriku djeca koriste kod kuće, u vrtiću, školi i na igralištu. Igra je jedan od najboljih načina jačanja motoričkih vještina. Kada se pruži dovoljno mogućnosti za igranje s raznim zanimljivim materijalima, mala će djeca razvijati mnoge nove i uzbudljive vještine. Pomognite im u tome.