Zanimljivosti

Vitamin D i prevencija osteoporoze

Jačanje svijesti i znanja o zdravlju kosti i koštanog sustava uključuje i spoznaje o teškim posljedicama osteoporoze, kako za bolesnika tako i za društvo

Ozbiljne posljedice osteoporoze česti su prijelomi, mnogobrojna i skupa liječenja, privremena ili trajna ovisnost o tuđoj pomoći i povećan rizik od smrti. Poznavanje uloge i funkcije vitamina D u organizmu, posebno za metabolizam kalcija, važna je pretpostavka očuvanja zdravlja kostiju.Kalcij je ključan mineral za zdravlje i čvrstoću kosti i zuba, a beskoristan je ako nema vitamina D.

Naime, vitamin D omogućuje prelazak kalcija iz hrane u krvotok, te tako kalcij postaje dostupan u svim tjelesnim stanicama te je omogućeno njegovo ˝skladištenje˝ u kostima. Manjak vitamina D sprječava korištenje kalcija iz hrane, a
istodobno ubrzava gubitak kalcija iz kostiju, što vodi slabljenju kosti i povećanom riziku od prijeloma. Vitamin D stvara se pod utjecajem sunčevih zraka koje potiču njegovo stvaranje u koži, a ovisno je o životnoj dobi, načinu života, vremenskim uvjetima i zemljopisnim područjima. Za stvaranje dovoljne količine vitamina D u djece i odraslih najčešće je potrebno svega 10 do 15 minuta dnevenog izlaganja lica i ruku suncu.

No, imajući na umu opasnost od sunčevih zraka te sve manje izlaganje suncu, važno je voditi brigu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, bogatoj vitaminom D.Preporučeni dnevni unos vitamina D ovisi o nizu faktora; zdravstvenom stanju i načinu prehrane, starosti, spolu, godišnjem dobu, geografskoj širini, izloženosti suncu i dr. no svakako ne bi smio biti manji od 200 i.j. vitamina D dnevno. Kako je vitamin D slabo zastupljen u namirnicama, potrebna je njegova nadoknada nadomjescima ili hranom dodatno obogaćenom vitaminom D. Mlijeko obogaćeno vitaminom D česta je preporuka liječnika i izbor potrošača zbog velike količine kalcija i dobre iskorištenosti vitamina D iz mlijeka.

O zastupljenosti vitamina D i kalcija u svakodnevnoj prehrani potrebno je voditi brigu već od najranije dobi iako su posljedice njihova nedostatka vidljive u kasnijoj životnoj dobi. Nadalje, potrebno je skrenuti pozornost na to da se osteoporoza danas pogrešno percipira kao ¨bolest žena¨ jer su danas 1/3 oboljelih od osteoporoze upravo muškarci.

Dr. sc. Zlatko Giljević, internist, endokrinolog - dijabetolog