Zanimljivosti

Supervoće na vašem jelovniku

Jeste li se već susreli s pojmom supervoće? Ako još ne znate, riječ je o voću koje, uz odličan okus, ima i visok udio antioksidansa. 

Na globalnoj razini dosad su kao "supervoće" prepoznati nar, bobičasto voće, borovnice, brusnice, purpurne bobice acai, goji bobice, mangosteen te popularni noni.

Šipak ili nar poznat je kao bogat izvor antioksidansa, a divlje šumsko bobičasto voće znatno je bogatije antioksidansima nego njegove kultivirane inačice.

Borovnica, uz antioksidativna svojstva, poboljšava koncentraciju, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i karcinoma te usporava starenje. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu i antioksidativnom djelovanju, egzotično voće poput goji bobica, mangosteena i brazilske bobice acai posebno se preporučuje osobama s visokom razinom kolesterola u krvi i hipertenzijom.

Acai bobice plodovi su palmina drveta koji izgledom podsjećaju na crno grožđe, a njihov okus može se usporediti s kombinacijom vina i čokolade. Acai bobicama pripisuju se brojni potencijalno povoljni učinci na zdravlje, ponajviše zahvaljujući vrlo visokom sadržaju antioksidansa i fitokemikalija. Smatra se da Acai bobice imaju veliku vrijednost u prevenciji bolesti te da usporavaju procese starenja i pospješuju metabolizam, a značajno veće koncentracije antioksidansa u odnosu na ostale vrste voća te visoka koncentracija minerala, vitamina, ali i povoljni omjeri masnih kiselina opravdavaju ulazak acai bobica u skupinu supervoća.

Noni je tropsko voće porijeklom iz Polinezije, Australije i Novog Zelanda koje potpomaže naš imunološki sustav, povećava tjelesnu energiju te povoljno djeluje na kolesterol.

Važno mjesto među supervoćnim namirnicama svakako zauzima brusnica, kojoj je dokazano blagotvorno djelovanje na različite upale i infekcije urinarnog trakta, prouzročene sveprisutnom bakterijom Echerihijom coli.

Tamno bobičasto voće bogato je i vitaminima C i A, željezo, kalijem, prehrambenim vlaknima, folnom kiselinom te mnoštvom fitokemikalija kojima se propisuju protuupalna, antioksidativna i antiinfektivna djelovanja. Ovim se voćnim zalogajima možete zasladiti u svakom trenutku, čak i izvan sezone, uz supervoćne okuse b.Aktiva LGG i Dukat voćnih jogurta.