Zanimljivosti

Netolerancija na laktozu

Osjećaj nadutosti ili pak grčevi i bolovi u trbuhu mogu biti posljedica netolerancije na laktozu, a sve o ovoj temi sada potražite na jednom mjestu – web stranici www.netolerancijanalaktozu.hr.

Većina osoba može uživati u dobrobitima mliječnih proizvoda bez ikakvih problema. Ipak, za neke taj užitak može biti praćen neugodnim osjećajem nadutosti, grčeva i bolova u trbuhu. Spomenute neugodnosti mogu biti posljedica nemogućnosti ili smanjene mogućnosti probave laktoze, no to ne znači da se morate odreći mlijeka i mliječnih proizvoda.

Procjenjuje se da danas pet posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze, kod kojih organizam ne proizvodi dovoljno ili pak uopće ne proizvodi laktazu, probavni enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu na jednostavnije šećere.  

Imate problema s netolerancijom na laktozu? Više o problemu netolerancije na laktozu i savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže probavljaju mlijeko možete saznati na internetskoj stranici www.netolerancijanalaktozu.hr. U sklopu stranice nalazi se i kategorija Pitaj stručnjaka u kojoj prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.