Zanimljivosti

Nedostatak vitamina D globalni je zdravstveni problem

Čak 52% stanovnika Europe pati od manjka vitamina D, dok se u nekim zemljama procjenjuje da taj broj premašuje i 75%

Nedostatak vitamina D svjetska je epidemija i predstavlja globalni zdravstveni problem. Čak 52% stanovnika Europe pati od manjka vitamina D, dok se u nekim zemljama procjenjuje da taj broj premašuje 75%. Njegov manjak moguće je otkriti mjerenjem razine vitamina D u krvi, što je moguće u većim bolničkim laboratorijima.

Kako ne postoje jasni klinički simptomi koji bi upućivali na hipovitaminozu D, savjetuje se kontrola vitamina D u rizičnoj populaciji: kod pretilih, trudnica, majki koje doje, zatim kod bolesnika s probavnim smetnjama i osteoporozom te kod starije populacije.

Najčešća posljedica nedostatka vitamina D jest osteoporoza, no niz studija pokazuje da bi većim unosom vitamina D u organizam bilo znatno manje zloćudnih i bolesti krvožilnog sustava uz bolju kvalitetu života. Naime, novija istraživanja ukazuju kako upravo vitamin D ima važnu funkciju u prevenciji šećerne bolesti, zloćudnih tumora, posebno karcinoma debelog crijeva, prostate i dojke, a povezuje se s poboljšanjem kognitivnih sposobnosti, smanjenjem rizika od kroničnog umora, boli te bolesti srca i krvožilnog sustava. Stoga se vitamin D zasluženo svrstava u skupinu super-vitamina.

Vitamin D stvara se pod utjecajem sunčevih zraka koje potiču njegovo stvaranje u koži, potom se u jetri i bubrezima pretvara u biološki aktivni oblik. No imajući na umu opasnost od sunčevih zraka te sve efikasniju zaštitu, važno je voditi brigu o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani bogatoj vitaminom D.

Izvori vitamina D u hrani vrlo su ograničeni i uključuju nekoliko namirnica kao što su masnija riba (losos, sardina, skuša), žumanjak i jetra stoga je sve češća preporuka liječnika konzumacija nadomjestaka ili prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D. Stručnjaci posebno preporučuju uzimanje mlijeka dodatno obogaćenog vitaminom D budući se vitamin D najbolje iskorištava upravo iz te namirnice.

Dr. sc. Zlatko Giljević, internist, endokrinolog - dijabetolog