Zanimljivosti

Najčešća pitanja i odgovori o Dukat BIO mlijeku

Sve što želite znati o BIO mlijeku i što točno znači oznaka "Hrvatski EKO proizvod" pročitajte ovdje.

Što je to BIO mlijeko?

Dukat BIO mlijeko trajno je mlijeko proizvedeno prema strogim načelima ekološke poljoprivredne proizvodnje, u skladu s regulativom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Dukat BIO mlijeko proizvedeno je od mlijeka s certificiranih ekoloških farmi.

Jesu li BIO, EKO i organski proizvodi jedno te isto? Što znači BIO?

"Biološki", "organski" i "ekološki", ili njihove skraćenice „bio“ ili „eko“, su sinonimi i označavaju proizvode koji su proizvedeni prema strogim načelima ekološke poljoprivrede.

U čemu je vrijednost BIO mlijeka?

Dukat BIO mlijeko proizvodi se u skladu s načelima ekološke poljoprivrede, koja ima pozitivne učinke na zdravlje i plodnost tla, čistoću vode, zraka i biološku raznolikost. Odabirom ekoloških proizvoda, pa tako i Dukat BIO mlijeka, iskazujemo visok stupanj ekološke osviještenosti te dajemo važan, osobni doprinos preobrazbi konvencionalne u održivu, ekološku poljoprivredu. Preobrazba svakog hektara zemlje u ekološki obrađivano tlo, zalog je bolje budućnosti nas i naše djece.

Što predstavlja EU oznaka za ekološki proizvod?

EU oznaka za ekološki proizvod predstavlja garanciju da je proizvod proizveden sukladno strogo kontroliranim uvjetima i propisima ekološke proizvodnje. EU oznaka za ekološki proizvedenu hranu je zelene boje i na njoj se nalazi 12 zvjezdica u obliku lista. Uvedena je kako bi potrošači lakše prepoznali proizvode iz organskog uzgoja. Oznaku EU ekoproizvoda proizvođačima izdaju kontrolna tijela, odnosno nadzorne stanice ovlaštene od strane Ministarstva poljoprivrede. Pravo na korištenje znaka EU ekoproizvod na svojim proizvodima imaju proizvođači koji su od ovlaštenog kontrolnog tijela „Prve ekološke stanice d.o.o.“ ishodili dokument zvan Potvrdnica, koja se izdaje na razdoblje od jedne godine te uz deklaraciju potvrđuje ekološko porijeklo proizvoda.

S čime se hrane krave koje daju BIO mlijeko?

Ekološka proizvodnja mlijeka podrazumijeva složen sustav uzgoja mliječnih krava temeljen na strogim načelima i propisima ekološke proizvodnje. Mliječne farme certificirane za ekološku proizvodnju mlijeka predstavljaju zatvoreni, agro-ekosustav u kojem se odvija niz procesa: od ekološke biljne proizvodnje za prehranu životinja, proizvodnje prirodnih fertilizatora tla, ekološke i cjelovite prehrane životinja do, u konačnici, proizvodnje mlijeka iz ekološkog uzgoja. Mliječne krave u ekološkoj proizvodnji mlijeka hrane se cjelovitom, organskom hranom, proizvedenom prema načelima ekološke biljne proizvodnje.

Što znači broj koji je otisnut na ambalaži?

Broj HR-EKO-02, koji se nalazi ispod oznake Europski ekoproizvod, kodni je broj Prve ekološke stanice, kontrolnog tijela koje provodi stručne kontrole i certifikaciju u ekološkoj proizvodnji.

Na koji način točno proizvodnja BIO mlijeka pozitivno utječe na okoliš?

Odabirom Dukat BIO mlijeka zajednički potičemo preobrazbu konvencionalne u održivu, ekološku poljoprivrednu proizvodnju, koja pozitivno utječe na zdravlje i plodnost tla, čistoću zraka, voda i biološku raznolikost. Više informacija o ekološkoj poljoprivredi možete pronaći na mrežnim stranicama Prve ekološke stanice (prvaekoloska.hr), kontrolnog tijela ovlaštenog za certificiranje i kontrolu subjekata registriranih za ekološku proizvodnju.